Factorii politici si producatorii auto încearca de mai multe luni sa ajunga la o solutie de compromis cu privire la flota de automobile diesel, o tehnologie inventata în Germania.
Dupa discutii maraton, care s-au prelungit pe parcursul noptii, cancelarul Angela Merkel si liderii partenerilor ei de coalitie au anuntat marti dimineata ca au ajuns la un acord privind modul în care va fi redusa poluarea în orase, evitând interzicerea circulatiei celor mai poluante automobile diesel.
Detalii privind acordul nu au fost date publicitatii dar în documentul consultat se arata ca producatorii auto germani au fost de acord sa ofere un program de schimb, cu subventii atractive sau discount-uri pentru proprietarii vehiculelor diesel care îndeplinesc standardele Euro 5 sau Euro 4.
Daca un proprietar cu un model Euro 5 vrea reconfigurarea sistemului hardware prin tehnologia de reducere catalitica selectiva (SCR), si daca acest procedeu este adecvat si disponibil, Guvernul de la Berlin se asteapta ca producatorii auto sa împarta costurile pentru aceasta operatiune.
Exista 3,1 milioane de vehicule diesel care îndeplinesc standardele Euro 4 si 5,7 milioane cu Euro 5, din totalul de 46,5 milioane de masini care ruleaza pe drumurile din Germania, conform datelor oficiale.
Poluarea urbana în multe orase germane este mai ridicata decât prevad normele UE, determinând autoritatile sa gaseasca metode de a reduce poluarea.
Germania s-a angajat ca, pâna la sfârsitul anului, sa actualizeze softul pentru aproximativ 5,3 milioane de masini echipate cu motoare diesel, pentru a reduce emisiile poluante cu pâna la 30%.
În februarie, un tribunal german a decis ca orasele din Germania pot interzice circulatia celor mai poluante automobile diesel pe strazile lor. Teama ca aceste interdictii vor fi puse în aplicare a dus la scaderea semnificativa a vânzarilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piata auto din Europa.
Industria auto germana, unde lucreaza aproximativ 800.000 de angajati, este afectata de reactia negativa fata de automobilele echipate cu motoare diesel dupa ce, în luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut ca a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul întregii industrii si a stimulat în alte tari investitiile în vehiculele electrice.
Pentru a reduce nivelul poluarii si a evita interzicerea totala a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler si alti producatori auto si-au accelerat eforturile de dezvoltare a masinilor electrice.