Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat marţi că numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna aceasta cu 15.000, până la cifra ajustată de 2,798 milioane de persoane, cel mai redus nivel din 1990. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere cu 12.000 de persoane. De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor care nu au un loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, a scăzut la 6,4%, cel mai redus nivel de după Reunificare, în 1990, scrie Agerpres.
‘Piaţa forţei de muncă a revenit la o creştere deplină la începutul acestui an’, a apreciat economistul Christian Schulz de la Berenberg.
Şi salariile reale în Germania au înregistrat, în 2014, cel mai ridicat ritm de creştere de la publicarea acestor date, în 2008. Anul trecut, salariile reale au crescut cu 1,7%, a anunţat săptămâna trecută Oficiul Federal de Statistică (Destatis), revizuind în creştere estimarea preliminară, cu 0,1 puncte procentuale. În 2013, salariile reale în Germania au scăzut cu 0,1%.
În 2014, un angajat cu contract de muncă din Germania a câştigat în medie 46.575 euro înainte de taxe, incluzând plăţile speciale, arată datele oficiale.
Cele mai mari salarii au fost acordate angajaţilor din sectorul bancar, al asigurărilor, IT şi furnizorilor de energie.
Salariile nominale au urcat cu 2,6% în 2014, comparativ cu 2013, un ritm de creştere mai rapid decât al preţurilor de consum, care au înregistrat un avans de 0,9%.
Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de către Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.