Germania: Rata şomajului a scăzut în aprilie pentru a cincea lună consecutiv
Potrivit cifrelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate miercuri de Agenţia Federală pentru Muncă, numărul persoanelor fără un loc de muncă a scăzut cu 25.000, până la 2,872 milioane de persoane. Economiştii se aşteptau la o scădere cu 10.000 a numărului de şomeri. În schimb, rata şomajului a rămas neschimbată, la 6,7%, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.
‘Germania se bazează pe exporturi dar vedem de asemenea o tendinţă pozitivă a cererii interne. Aceasta este o veste bună pentru piaţa forţei de muncă din Germania şi, desigur, pentru economia zonei euro’, a apreciat economistul Heinrich Bayer, de la Deutsche Postbank AG în Bonn.
Germania, cea mai mare economie europeană, înregistrează o rată a şomajului relativ redusă comparativ cu multe dintre statele din zona euro. Rata şomajului în zona euro a fost de 11,9% în luna februarie, nivel la care a rămas nemodificată din luna octombrie 2013, arată datele publicate recent de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Ministerul de Finanţe de la Berlin a estimat săptămâna trecută că avansul Produsului Intern Brut al Germaniei va încetini în trimestrul doi din 2014.
Datele recente sugerează că Germania a înregistrat ‘o performanţă foarte solidă’ în perioada ianuarie-martie 2014, datorită avansului înregistrat în sectorul industriei şi construcţiilor, care au beneficiat de iarna blândă.
‘Pe fondul creşterii activităţii economice în primul trimestru datorită vremii favorabile, datele ajustate sezonier pentru următoarele trei luni vor fi mai slabe. Dar acest efect tehnic nu ar trebui interpretat ca un semn al încetinirii ritmului de creştere al economiei’, se arată în raportul Ministerului de Finanţe.
Datele recente indică o expansiune a comenzilor în industrie şi un avans al sectorului privat, în timp ce încrederea investitorilor este uşor afectată de tensiunile din Ucraina.
Guvernul de la Berlin se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Germaniei de 1,8% în acest an, datorită majorării solide a consumului privat.