Potrivit acestuia, o proporţie semnificativă a acestui flux comercial se datorează companiilor din Bavaria, scrie Agerpres.
Ministrul Economiei se află în perioada 14-15 septembrie la Bamberg, landul Bavaria, participând, în calitate de copreşedinte, la lucrările celei de-a X-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria. Copreşedintele desemnat de partea bavareză este Melanie Huml, ministru de stat pentru Afaceri Europene şi Internaţionale.
În debutul discursului său, ministrul Ştefan-Radu a precizat că Germania reprezintă peste 20% din relaţiile economice ale României, ocupând locul al doilea din perspectiva investiţiilor străine. El a menţionat că o proporţie semnificativă a acestui flux comercial se datorează companiilor din Bavaria.
Contextual, a fost menţionat şi anunţul companiei Diehl privind investiţiile în zona Braşovului. Astfel, oficialul a remarcat aprofundarea relaţiilor dintre cele două ţări, menţionând şi vizitele la nivel de preşedinte şi prim-ministru din ultimul an.
„Prezintă un interes învăţământul dual şi modelele de bună practică pe care le putem aduce din Germania în România”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.
În acest sens, oficialul a menţionat proiectul de investiţii al Schaeffler din zona Braşovului şi Şcoala Profesională Germană Kronstadt, care oferă un sistem de învăţământ dual, similar celui existent în Germania. Demnitarul român a transmis, în continuare, că încurajează adoptarea unui astfel de sistem şi în alte zone ale ţării.
Totodată, ministrul Ştefan-Radu Oprea a evidenţiat transformarea accelerată a României cu ajutorul fondurilor europene şi a mulţumit Guvernului Landului Bavaria, în special ministrului Melanie Huml, pentru aportul adus în susţinerea politicilor de coeziune la nivelul Uniunii Europene. Datorită acestor politici, România poate realiza reforme prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Astfel, cu prilejul participării sale la cea de-a X-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria, demnitarul român şi-a exprimat convingerea că aceste două zile de lucru vor aduce şi alte rezultate concrete, dar şi un plan de cooperare pentru continuarea consolidării relaţiei bilaterale.
În încheiere, ministrul Ştefan-Radu Oprea a apreciat frumuseţea oraşului Bamberg şi a exprimat încrederea că acesta ar putea fi o destinaţie tot mai vizitată de către turiştii români. Mai mult, oficialul a menţionat patrimoniul cultural german din România drept o opţiune foarte bună pentru turiştii din Bavaria.
Comisia Guvernamentală Mixtă România-Bavaria reprezintă o formă instituţionalizată de consultări bilaterale la nivelul sectoarelor economice şi al altor domenii de interes comun, care, în cadrul sesiunilor periodice, desfăşurate pe principiul rotaţiei, analizează şi propune măsuri de sprijinire a activităţilor de colaborare în plan economic, social, cultural, medical, justiţie şi afaceri interne, recomandând modalităţi şi căi de dezvoltare a relaţiilor bilaterale.