Exporturile au scăzut cu 0,1% în mai, comparativ cu luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 0,3%.
„Comerţul nu mai este motorul rezilient de creştere a economiei germane, ci mai degrabă o frână”, a apreciat Carsten Brzeski, de la ING.
Perturbările din lanţurile de aprovizionare, o economie globală mai fragmentată şi sporirea capacităţii Chinei de a produce mărfuri pe care anterior le importa din Germania sunt factorii care afectează exporturile germane, a explicat Brzeski.
Exporturile în ţările din Uniunea Europeană au scăzut cu 1,5% în mai, comparativ cu luna precedentă, iar cele spre SUA şi Rusia au înregistrat un declin de 3,6% şi, respectiv, 7,4%.
„Reducerea cererii din SUA este în mod special semnificativă. La cum stau lucrurile, sectorul exporturilor va înregistra un nou declin trimestrial”, a declarat Alexander Krueger, economist şef la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.
Importurile au crescut cu 1,7% în mai, comparativ cu luna precedentă, iar excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat la 14,4 miliarde de euro, în scădere de la 16,5 miliarde de euro în aprilie.
Datele publicate de Institutul Ifo arată că încrederea în sectorul exporturilor din Germania s-a deteriorat semnificativ în iunie.
„Pe lângă cererea slabă pentru piaţa internă, vedem acum şi scăderea comenzilor de peste hotare, ceea ce este o veste proastă pentru economia germană bazată pe export”, a avertizat Klaus Wohlrabe, director în cadrul Ifo.
„Datele sporesc temerile privind întârzierea redresării economiei”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.