Potrivit cifrelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate marţi de Agenţia federală pentru muncă, numărul persoanelor fără un loc de muncă a scăzut cu 15.000 până la 2,965 milioane de persoane. Economiştii se aşteptau la o scădere cu 1.000 a numărului de şomeri. În schimb, rata şomajului a rămas neschimbată, la 6,9%, în apropiere de cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.
Banca centrală a Germaniei estimează că Produsul Intern Brut va înregistra o creştere solidă în următoarele luni. De asemenea, în luna decembrie 2013 încrederea mediului de afaceri a atins cea mai ridicată valoare din ultimele 20 de luni, pe măsură ce companiile profită de pe urma revenirii treptate a zonei euro şi a întăririi cererii interne.
‘Piaţa muncii din Germania este într-o situaţie relativ bună, gradul de ocupare este în creştere de mai mulţi ani şi va continua să crească’, a declarat Enzo Weber, profesor de economie la Universitatea Regensburg. ‘Cu toate acestea, rata şomajului nu a scăzut şi a rămas stabilă în ultimii doi ani’, a mai spus Enzo Weber.
În ultimul an economia germană a adăugat 230.000 de locuri de muncă, o parte fiind muncitori străini. Începând din acest an cetăţenii din România şi Bulgaria vor putea să muncească în Germania, iar Enzo Weber estimează că ar putea conduce la un aflux de până la 120.000 de muncitori. ‘Va avea un impact bun asupra pieţei muncii, avem nevoie de aceşti migranţi’, a apus Enzo Weber.
Germania, cea mai mare economie europeană, înregistrează o rată a şomajului relativ redusă comparativ cu multe dintre statele din zona euro. Potrivit Eurostat, în luna noiembrie 2013 rata şomajului în zona euro a rămas la 12,1% iar Austria şi Germania aveau cea mai scăzută rata a şomajului din zona euro.