Germania: scăderea comenzilor industriale este cel mai recent indiciu al încetinirii economiei

Cererea pentru bunuri "Made in Germany" a scăzut în noiembrie peste aşteptări, ceea ce arată că tensiunile comerciale provocate de preşedintele SUA, Donald Trump, ar putea afecta expansiunea celei mai mari economii europene, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - lun, 07 ian. 2019, 18:10
Germania: scăderea comenzilor industriale este cel mai recent indiciu al încetinirii economiei

SUA sunt cea mai mare piaţă de export pentru Germania, în timp ce China este cel mai important partener comercial.

Comenzile, ajustate în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, au scăzut cu 1% în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,2%, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis). Analiştii se aşteptau la o scădere de 0,4%.

O expansiune de 2,4% a comenzilor pe plan intern nu a reuşit să compenseze declinul de 3,2% al comenzilor de peste hotare, determinat în principal de scăderea cu 11,6% a cererii din zona euro.

Datele, care vin după cele care arată scăderea încrederii oamenilor de afaceri din Germania în decembrie, reprezintă cel mai recent indiciu al încetinirii economiei.

Exporturile mai slabe au reprezentat principala cauză a primului declin trimestrial din 2015 până în prezent înregistrat de economia germană, arată datele publicate recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis), confirmând scăderea PIB cu 0,2% în perioada iulie – septembrie 2018, după un avans de 0,5% în precedentele trei luni.

În trimestrul trei din 2018, exporturile au scăzut cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, în timp ce importurile au urcat cu 1,3%, ceea ce a redus creşterea cu un punct procentual.

„Creşterea economiei germane s-a oprit. Uşorul declin al PIB-ului comparativ cu trimestrul precedent a fost determinat în principal de evoluţii comerciale externe”, apreciază Destatis.

Investiţiile în maşini grele, echipamente şi vehicule au urcat cu 0,8% în trimestrul trei din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, în timp ce sectorul construcţiilor a înregistrat un avans de 0,9%.

În schimb, consumul privat s-a redus cu 0,3%, în urma implementării noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP), care au dus la declinul vânzărilor auto.

„Pe baza fundamentelor economice, perspectiva privind PIB-ul Germaniei rămâne favorabilă, dar nu ne aşteptăm la o redresare spectaculoasă, ci mai degrabă la un avans lent”, a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING.

Ratele scăzute ale dobânzilor, deprecierea euro, unele măsuri de stimulare fiscală şi schimbarea tendinţelor comerciale sunt factorii care vor sprijini avansul economiei germane în următoarele trimestre, a adăugat Carsten Brzeski.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței dezbate angajamentele CNAB privind accesul taxiurilor la aeroport
Consiliul Concurenței dezbate angajamentele CNAB privind accesul taxiurilor la aeroport
Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Compania Națională „Aeroporturi București” S.A. (CNAB), pentru a înlătura îngrijorările concurențiale care au......
De ce să mai cultivi porumb, puternic afectat de seceta, dacă nu ai zootehnie, se întreabă unii dintre fermieri
De ce să mai cultivi porumb, puternic afectat de seceta, dacă nu ai zootehnie, se întreabă unii dintre fermieri
Agricultura românească trece prin transformări majore, din cauza secetei. Structura culturilor s-a schimbat foarte mult ...
Alertă în Europa – Risc energetic în condiţiile în care se prefigurează o iarnă mai friguroasă. UE consumă din resursele de gaze mai rapid ca de obicei
Alertă în Europa – Risc energetic în condiţiile în care se prefigurează o iarnă mai friguroasă. UE consumă ...
Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, ceea ce va împinge ...
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
România are trei poli ai bunăstării economice, ceea ce influențează semnificativ percepțiile de echitate ale cetățenilor