Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, comisarul pentru Transporturi, Violeta Bulc, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrint, şi au ajuns la un acord pentru suspendarea procedurii de infringement împotriva Germaniei, declanşată la jumătatea anului trecut şi trimisă în septembrie anul acesta către Curtea de Justiţie a UE pentru soluţionare.
Astfel, guvernul german va trimite parlamentului o serie de amendamente la legea infrastructurii şi legea taxei de drum, menite să elimine discriminările împotriva şoferilor străini şi să încurajeze achiziţionarea de maşini noi, cu emisii poluante mai scăzute.
Preţul vignetelor pe perioade scurte, cumpărate de regulă de şoferii străini, va scădea până la un raport de maximum 1:7,3 din valoarea vignetei pe un an. Astfel, maşinile cu cele mai „verzi” motorizări vor plăti o taxă de drum de 2,5 euro pentru 10 zile, jumătate faţă de tariful de 5 euro rezultat în urma legislaţiei adoptate anul trecut în Germania.
Buturuga mică…
În forma iniţială, taxa de drum introdusă în vara lui 2015 în Germania putea fi dedusă de şoferii germani din impozite. Iniţiativa a atras proteste din partea transportatorilor din celelalte ţări UE, iar Comisia Europeană a declanşat în iunie 2015 procedura de infringement împotriva Germaniei, considerând că taxa de drum discriminează şoferii străini. În septembrie 2016, dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Justiţie a UE.
Deşi pare o chestiune relativ minoră, disputa Germaniei cu UE privind taxa de drum a generat tensiuni nedorite în interiorul coaliţiei de guvernare care susţine în legislativ cabinetul Angelei Merkel. Proiectul a fost iniţiat de CSU, aripa bavareză a Partidului Conservator, care s-a opus vehement politicii uşilor deschise practicată de guvernul Merkel în contextul crizei refugiaţilor. Revocarea taxei de drum ar fi deteriorat poziţia de negociere a CSU, care continuă eforturile de lobby pe lângă Merkel pentru limitarea numărului de imigranţi.
Mediul de afaceri din Germania pare mulţumit de forma finală a taxei de drum negociată cu UE, deoarece stimulează vânzările de autovehicule noi, potrivit Wall Street Jorunal.
Alexander Drobrint, ministru al Transporturilor în cabinetul Merkel, estimează că vigneta va genera venituri de 2 miliarde de euro pe legislatură, bani care vor fi reinvestiţi în infrastructură.