Germania se gândeşte să introducă transportul public gratuit în oraşe

Economica.net
14 02. 2018
leipzigtram1_63617300

Într-o scrisoare semnată de mai mulţi miniştrii germani, printre care şi cel al Mediului, trimisă în data de 11 februarie Comisiei Europene, autorităţile de la Berlin informează că intenţionează să introducă ‘gratuitatea pe transportul public pentru a reduce numărul de autovehicule proprietate personală în circulaţie’.

Potrivit AFP, care a consultat această scrisoare, programul ar urma să fie testat în cinci oraşe din Germania, printre care fosta capitală Bonn (aproximativ 300.000 de locuitori) şi Essen, centru industrial din Ruhr cu aproximativ 600.000 de locuitori.

Cu toate acestea, proiectul a fost prezentat într-un moment în care Angela Merkel nu a definitivat încă noul său guvern. Printre cei trei miniştrii care au semnat scrisoarea, doar ministrul Mediului, social-democratul Barbara Hendricks, ar urma să fie reconfirmată în funcţie.

Dacă proiectul se va concretiza, ‘cel mai târziu la finele acestui an’, oraşele Bonn, Essen, Herrenberg, Reutlingen şi Mannheim ar urma să propună utilizatorilor să călătorească gratuit cu autobuzele, tramvaiele şi celelalte mijloace de transport în comun utilizate zilnic de sute de mii de persoane. Aceasta ar fi o veste bună pentru utilizatori în condiţiile în care în prezent o călătorie cu mijloacele de transport în comun costă 2,80 euro în Berlin sau 2,90 euro în München.

Chiar dacă automobilul este rege în Germania, numărul persoanelor care utilizează transportul în comun este în creştere continuă de 20 de ani. Anul trecut, Federaţia companiilor de transport public din Germania a înregistrat 10,3 miliarde de călătorii.

Însă, ideea gratuităţii transportului public îngrijorează autorităţile locale care riscă să fie nevoite să gestioneze un flux considerabil de noi călători. Principala îngrijorare este legată de finanţare. ‘Guvernul federal trebuie să spună cum va finanţa acest lucru’, a avertizat Michael Ebling, preşedintele unei federaţii de regii comunale (VKU).

Deocamdată nu a fost încă stabilită partea de finanţare care ar urma să revină statului federal, pentru a putea introduce gratuitatea pe transportul public şi a achiziţiona noi vehicule, în paralel cu angajarea de personal suplimentar în regiile de transport.

Primarul din Bonn, Ashok Sridharan, avertizează de asemenea că va creşte brusc parcul de autobuze şi tramvaie ecologice în oraşul său. Însă, ‘nu cunosc niciun constructor care să poată livra într-un timp atât de scurt autobuzele electrice de care vom avea nevoie’, avertizează edilul din Bonn.

Prin aceste măsuri Berlinul speră să convingă Bruxellesul să nu sesizeze Curtea europeană de justiţie, aşa cum Executivul comunitar a avertizat că va face faţă de un număr de nouă state, printre care se numără şi România, care au fost somate la finele lunii ianuarie să prezinte noi măsuri pentru reducerea poluării aerului. Cele nouă state membre (Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie) se confruntă cu proceduri de infringement pentru depăşirea limitelor convenite cu privire la poluarea aerului.

Însă până acum tentativele de a introduce gratuitatea pe transportul în comun s-au dovedit fără succes. În SUA, oraşul Seattle a fost nevoit să renunţe la un astfel de program.