Germania se împrumută la dobânzi pozitive pentru prima dată după 2019

19 01. 2022
germania_steag_15703400

În jurul orei 7:15 GMT randamentul pentru Bund-urile germane, un indicator de referinţă în Europa, a urcat în teritoriul negativ la 0,001%, pentru ca ulterior să ajungă până la 0,009%. Germania nu s-a mai împrumutat la dobânzi pozitive de la debutul programului de relaxare monetară de către Banca Centrală Europeană în 2019. Aceste randamente au coborât până la minus 0,91%, în luna martie 2020 în plină panică provocată de coronavirus.

O obligaţiune are randament negativ atunci când un investitor este dispus să plătească mai mult pentru acea obligaţiune decât dobânda şi principalul pe care îl primeşte înapoi de-a lungul perioadei de viaţă a obligaţiunii. Investitorii au fost dispuşi să facă acest schimb în contextul politicii BCE privind dobânzile negative la depozitele bancare dar şi a credibilităţii ridicate a Germaniei.

Gareth Hill, manager de portofoliu la Royal London Asset Management, a apreciat că este vorba de un moment de referinţă ca reflectă înăsprirea politicii monetare a BCE. „Depăşirea barierei zero este un indicator al direcţiei viitoare cu randamente mai mari peste tot”, a spus Gareth Hill.

Creşterea randamentelor pentru obligaţiunile germane reflectă inflaţia record din zona euro şi revenirea economiei din pandemia de COVID-19, care permit BCE să reducă stimulentele monetare care au afectat timp de mai mulţi ani obligaţiunile guvernamentale din zona euro.