Planurile actuale indicau împrumuturi noi de 25,1 miliarde de euro (34,3 miliarde de dolari) în acest an dar Ministerul de Finanţe a anunţat că Executivul nu are nevoie de întreaga sumă, datorită veniturilor ridicate din taxe înregistrate în primele 11 luni din 2013 şi aşteptărilor privind majorarea veniturilor încasate în decembrie.
În noiembrie, veniturile din taxe au urcat cu 3,9%, la 39,48 miliarde de euro, comparativ cu perioada similară din 2012. În primele 11 luni din 2013, veniturile au totalizat 495 miliarde de euro, un avans de 3,3% comparativ cu perioada similară din 2012.
Noul Guvern al cancelarului Angela Merkel s-a angajat să evite majorarea taxelor şi să nu se mai împrumute din 2015.
Analiştii apreciază că angajamentul Executivului privind un salariu minim la nivel naţional şi o suplimentare cu 23 de miliarde de euro a cheltuielilor până în 2017, pentru investiţii în infrastructură, educaţie, cercetare şi dezvoltare, este binevenit, deoarece aceasta va stimula cererea internă şi va oferi stimulente pentru economiile lente ale vecinilor săi europeni.
Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Astfel, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un avans de 0,7% în perioada aprilie – iunie 2013, graţie în special creşterii consumului gospodăriilor şi a investiţiilor.
De asemenea, contrar aşteptărilor, comerţul extern a contribuit şi el la creşterea economică, Destatis precizând că exporturile au crescut mai rapid decât importurile.
Creşterea de 0,7% înregistrată în trimestrul al doilea vine după un prim trimestru în care economia germană a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o contracţie de 0,5%.