„Economia noastră este puternică, robustă şi gata pentru un nou start”, după o contracţie istorică de 4,9% în 2020, a afirmat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier. Pentru 2022, Guvernul de la Berlin mizează pe o creştere de 3,6%, ceea ce ar permite celei mai importante economii europene să revină la nivelul la care era înaintea crizei.
Noile prognoze de creştere ale autorităţilor de la Berlin se apropie de cele dezvăluite la mijlocul acestei luni de principalele institute de cercetări economice din Germania, care mizează pe un avans de 3,7% în acest an, urmat de o creştere de 3,9% în 2022, scrie Agerpres.
Aceste noi previziuni se bazează pe „ipoteza că restricţiile vor putea fi relaxate treptat pe parcusul celui de al doilea trimestru”, a precizat Ministerul german al Economiei.
Germania a închis cafenelele, barurile, restaurantele, instituţiile de cultură şi de petrece a timpului liber începând din luna noiembrie a anului trecut, precum şi o mare parte a magazinelor începând din luna decembrie. Aceste măsuri au frânat considerabil prima economie europeană, care potrivit prognozelor principalelor institute economice a înregistrat o cădere a Produsului intern brut de 1,8% în perioada ianuarie-martie 2021.
Însă, accelerarea campaniei de vaccinare, după un început timid, lasă să se întrevadă ieşirea din criză. Autorităţile de la Berlin se aşteaptă ca ridicarea restricţiilor să dea naştere la o „revenire netă a economiei interne şi a consumului privat”, ceea ce va impulsiona creşterea economică.
De asemenea, Guvernul german salută „evoluţiile bune din sectorul industrial precum şi contextul internaţional, care dau un impuls important”. Sectorul industrial german, puternic dependent de exporturi, profită în prezent de o cerere mai mare venită din China şi SUA. Acelaşi sector, un pilon al economiei germane, ar urma să profite şi de planurile de relansare american şi european, pentru a-şi înmulţi comenzile pe parcursul acestui an.
Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanţă uşor mai bună faţă de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracţie de 5%. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat o contracţie economică mai mare, de 5,7%.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.