Germania şi Franţa anunţă creşteri economice peste aşteptări în trimestrul al patrulea

Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au înregistrat rate de creştere economică peste estimările analiştilor în trimestrul al patrulea al anului trecut, semn că revenirea din zona euro accelerează.
Economica.net - vin, 14 feb. 2014, 09:53
Germania şi Franţa anunţă creşteri economice peste aşteptări în trimestrul al patrulea

Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a crescut cu 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de 0,3%, potrivit datelor anunţate vineri de Biroul Federal de Statistică, citat de Bloomberg.

Economia germană a crescut cu 1,3% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul al patrulea din 2012. Pe ansamblul anului 2013, Germania a înregistrat o creştere economică de 0,4%, faţă de 0,7% în 2012.

Franţa a înregistrat în ultimele trei luni din 2013 o creştere economică de 0,3%, după ce stagnase în trimestrul anterior, a anunţat institutul de statistică de la Paris.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Franţei a urcat cu 0,3% faţă de 2012.

Media estimărilor analiştilor din piaţă indica rate de creştere de 0,3% pentru Germania, respectiv 0,2% pentru Franţa în trimestrul patru faţă de trimestrul al treilea, notează Bloomberg.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,2% după publicarea datelor privind creşterea economică a celor mai mari economii europene, la 1,37 dolari.

Zona euro a ieşit din recesiune în cea de-a doua jumătate a anului trecut, după 18 luni de contracţie, însă creşterea economică se menţine la niveluri modeste.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că există posibilitatea unor noi măsuri de stimulare a economiei. BCE menţine dobânda de politică monetară la un nivel minim istoric, de 0,25%.

Economiştii anticipează că economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Economia Italiei, a treia din zona euro, a crescut cu 0,1% în perioada analizată, prima evoluţie pozitivă din ultimii doi ani şi jumătate, potrivit datelor oficiale anunţate vineri la Roma. Cu toate acestea, demisia anunţată vineri de premierul Enrico Letta ar putea genera o nouă perioadă de instabilitate politică, întârziind reformele structurale şi măsurile de îmbunătăţire a disciplinei bugetare.

Creşterea economică a Spaniei a accelerat în ultimele trei luni ale anului trecut la 0,3%, faţă de 0,1% în trimestrul al treilea.

PIB-ul Olandei a urcat totodată cu 0,7%, creştere de două ori mai puternică faţă de nivelul anticipat de analişti.

Creşterea economică a Germaniei a fost generată în trimestrul al patrulea în principal de exporturi, în timp ce cererea internă a scăzut uşor în sectorul privat, iar consumul sectorului public a stagnat, a precizat institutul german de statistică.

Numărul angajaţilor din economia germană a fost de 42,2 milioane în trimestrul al patrulea, cu 243.000, sau 0,6%, mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, a adăugat instituţia într-un comunicat.

Creşterea economică a Franţei a fost generată, în trimestrul al patrulea, în principal de cererea internă, cu evoluţii pozitive atât în privinţa consumului populaţiei, cât şi în zona investiţiilor. Exporturile au înregistrat de asemenea o creşterea accelerată, în timp ce dinamica importurilor a încetinit, a precizat institutul de statistică de la Paris.

Te-ar mai putea interesa și
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă în multe zone din țară. Măsurile anunțate de guvernanți, printre care......
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Autoritatea de Supervizare Financiară din Polonia (KNF) caută să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Iniţiale ...
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia, cel mai mare furnizor de uraniu îmbogăţit din lume, a anunţat vineri că a impus restricţii temporare asupra ...