Germania: Surplus de energie regenerabilă. Preţurile au ajuns la „nivel negativ”
În mod normal, sursele de energie regenerabilă sunt responsabile pentru 33% din mixul energetic al Germaniei însă duminică, 8 mai, vremea însorită şi vânturile au făcut ca turbinele eoliene, parcurile fotovoltaice şi hidrocentralele să producă 54,6 gigawaţi de energie electrică, adică aproximativ 80% din energia electrică consumată în acel moment în ţară. În consecinţă, preţul energiei electrice a coborât în teritoriu negativ, iar în jurul orei 1 PM era de minus 130 de euro pentru un megawat, ceea ce înseamnă că furnizorii de energie erau plătiţi de producători ca să le cumpere energia electrică.
Deşi acest surplus de energie a fost o veste bună pentru consumatori, producătorii de energie au avut de suferit, precizează Quartz. În timp ce unele centrale pe bază de gaz pot fi oprite, alte instalaţii, cum sunt centralele nucleare sau cele pe cărbune, nu pot fi oprite la fel de repede.
Din păcate însă instalaţiile regenerabile nu pot asigura tot timpul necesarul de energie al Germaniei. Companiile care utilizează o cantitate mare de energie nu au funcţionat la nivel normal în ziua de duminică iar vremea favorabilă a permis creşterea cantităţii de energie produsă din surse regenerabile. Într-o zi obişnuită, regenerabilele produc mai puţin de jumătate din electricitatea consumată în Germania. Însă aceste probleme trebuie corectate deoarece obiectivul Germaniei este ca în anul 2050 să utilizeze numai energie regenerabilă. Ţara vecină Danemarca înregistrează şi ea variaţii ale energiei electrice produse de turbinele eoliene, astfel că în luna iulie a anului trecut 140% din necesarul de energie al Danemarcei a fost produs de turbinele eoliene astfel că excesul de electricitate a fost vândut companiilor de utilităţi din Germania.