Germania suspendă salariul minim pentru şoferii străini în tranzit

Economica.net
30 01. 2015
autobahn_germania_58746600

‘Din consideraţie pentru vecinii săi’ – în condiţiile în care în Polonia firmele de transport şi guvernul s-au angajat într-o veritabilă campanie împotriva noului sistem – guvernul a decis să suspende dispoziţia privitoare la transportul de tranzit până la ‘clarificarea chestiunii juridice europene’, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin ministrul muncii, Andrea Nahles, la finalul unei întrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Sesizată de Polonia, România, Marea Britanie şi alte ţări, în total 13, Comisia Europeană a lansat la 21 ianuarie o ‘procedură preliminară’ pentru a verifica conformitatea acestei dispoziţii a legii germane cu dreptul european. Dând asigurări încă o dată că, din punctul său de vedere, aplicarea prevederilor privind salariul minim tuturor, inclusiv şoferilor străini aflaţi în tranzit, nu încalcă regulile UE, Andrea Nahles a spus că se aşteaptă la o decizie din partea Bruxellesului între lunile aprilie şi iunie, în orice caz în această vară.

Ministrul polonez a salutat ‘o decizie bună’ a Berlinului şi şi-a exprimat dorinţa ca Bruxellesul să-şi exprime opinia ‘cât de curând posibil’.

Germania practică de la 1 ianuarie un salariu minim universal de 8,50 euro brut pe oră. Aceasta este singura ţară europeană care nu acordă excepţii pentru salariaţii în tranzit, respectiv şoferii profesionişti care nu petrec decât câteva ore pe teritoriul german pe un traseu între Polonia şi Spania de exemplu.

Până în prezent, Berlinul a decis că ei trebuie plătiţi cu salariul minim german pentru acest timp petrecut în Germania, sub pedeapsa unor amenzi, şi că angajatorii lor trebuie să întocmească un anumit număr de documente administrative.

Berlinul a justificat acest regim prin dorinţa de a lupta împotriva dumpingului practicat de firmele de transport din estul Europei, un subiect care a provocat nemulţumire şi în Franţa, unde companiile de profil au denunţat ‘concurenţa neloială’ a transportatorilor străini care îşi plătesc şoferii în condiţiile salariale ale ţării lor de origine.

O asociaţie a transportatorilor polonezi a calificat săptămâna trecută măsurile germane drept ‘discriminatorii şi disproporţionate’, Varşovia solicitând Belinului să le modifice. În schimb, relatează AFP, sindicatele din Polonia i-au scris ministrului german al muncii pentru a-i cere să rămână ferm pe poziţie.

Suspendarea anunţată vineri nu este valabilă decât pentru traseele de tranzit şi nu pentru livrările efectuate de şoferi polonezi sau cehi cu plecare sau cu sosire în Germania, practică numită cabotaj.

Conform federaţiei germane a transportului de mărfuri BGL, circa o cincime din traficul rutier de mărfuri din Germania este unul de tranzit.