‘Per ansamblu, testele de stres au arătat că instituţiile financiare germane au suficient capital tampon, inclusiv în cazul unei deteriorări semnificative a condiţiilor economice pe plan global, simulată în testele de stres’, a afirmat oficialul german.
Testele de stres, efectuate în rândul celor mai importante 51 de bănci europene, au arătat că principalele instituţiile financiare germane – Deutsche Bank şi Commerzbank – s-au clasat printre cele zece bănci care au obţinut cele mai slabe rezultate. Cu toate acestea, acţiunile Commerzbank au urcat luni cu 1,6% la Bursa de la Frankfurt, în timp ce titlurile Deutsche Bank înregistrau un avans de 3%. Indicele principal DAX 30 a urcat cu 0,9%, la 10.430,17 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie.
Au fost câteva surprize: rezultatele sub aşteptări înregistrate de principalele instituţii financiare irlandeze şi grupul britanic Barclays, în timp ce băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank s-au descurcat mai bine decât se anticipa, au declarat analiştii pentru Reuters.
Săptămâna trecută, Deutsche Bank, cel mai mare grup bancar german, a avertizat că ar putea adopta noi măsuri de reducere a costurilor, după ce profitul a scăzut cu 98% în trimestrul doi din 2016, pe fondul volatilităţii de pe pieţele financiare şi a ratelor scăzute ale dobânzilor.
Profitul net a scăzut la 20 milioane de euro (22 milioane de dolari) în perioada aprilie – iunie 2016, de la 796 milioane de euro în trimestrul doi din 2015.
Veniturile au scăzut cu 20% în trimestrul doi din 2016, la 7,4 miliarde de euro. Declinul reflectă condiţiile dificile de pe pieţe, din cauza incertitudinilor provocate de votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), se arată în comunicatul băncii germane.
Bancherul britanic John Cryan a preluat anul trecut conducerea Deutsche Bank, demarând un program de revizuire generală a activităţii băncii, costurile de restructurare fiind estimate anul acesta la 207 milioane de euro.
În ultima vreme, îngrijorările cu privire la soliditatea financiară a Deutsche Bank au afectat cotaţia acţiunilor băncii germane. Anul acesta, titlurile Deutsche Bank au scăzut cu 43%, capitalizarea bursieră aproape s-a înjumătăţit.
Legăturile pe care Deutsche Bank le are cu cele mai mari bănci ale lumii fac din grupul german cel mai mare risc potenţial la adresa sistemului financiar global, a avertizat luna trecută Fondul Monetar Internaţional.
FMI a comparat posibilele ameninţări la adresa stabilităţii financiare care ar putea veni din partea băncilor de importanţă sistemică globală, într-o analiză a sectorului bancar şi de asigurări din Germania.
‘În rândul băncilor de importanţă sistemică globală, Deutsche Bank pare a fi cel mai important contributor net la riscurile sistemice, urmată de HSBC şi Credit Suisse’, se arată în analiza FMI.