Germania, tot mai aproape de impunerea unor limite de viteză pe rețeaua de autostrăzi
Șoferi din întreaga lume călătoresc anual cu mașinile în Germania – unii venind chiar de pe alte continente – pentru a vedea cu proprii ochi vestitele Autobahn pe care anumite categorii de vehicule nu trebuie să respecte nicio limită de viteză. Cu timpul însă, autoritățile germane au restrâns tot mai mult segmentele de autostradă pe care se poate circula cu orice viteză, uneori până la limitele constructive ale mașinilor sau până la cele impuse de instinctul de conservare al celui aflat la volan.
De ani buni, societatea germană discută tot mai aprins pe tema necesității impunerii unor restricții generale de viteză pe întreaga rețea de autostrăzi, mulți considerând titlul de „singura țară din lume în care există autostrăzi fără limită de viteză” deținut de Germania, un detaliu mai puțin important decât asigurarea unor condiții optime de trafic.
Un studiu realizat în această primăvară de Civey, la solicitarea Automobilwoche, arată că peste două treimi (67%) dintre germani sunt în favoarea impunerii de limite de viteză inclusiv pe segmentele exceptate până acum. În timp ce majoritatea celor care își doresc impunerea unei limite general – valabile iau în calcul 130 km/h, doar 37% din totalul celor chestionați și-au manifestat dorința ca situația să rămână ca până acum, fără impunerea unor limite.
Realizat în perioada martie – iunie 2023 pe un eșantion de 5.000 de șoferi germani, studiul arată, conform Automobilwoche, că aproape toți cetățenii Germaniei au o opinie despre viteza pe autostrăzi. Asta pentru că doar 1% dintre cei chestionați au preferat să răspundă „nu știu”.
„Știm din alte sondaje că diferite perspective se reunesc când vine vorba de limita generală de viteză – unii sunt preocupați în primul rând de siguranță, alții de protecția mediului sau, mai nou, de libertatea individuală”, consideră Parwiz Torgull expert în cadrul Civey.
Totodată, apar tot mai multe opinii legate care iau în calcul noile tendințe de pe piața auto, precum mașinile electrice sau conducerea autonomă. „Pe de o parte, mașinile electrice nu au emisii directe de CO2, indiferent de viteză. Pe de altă parte, experiența arată că deplasarea cu o mașină electrică pe distanțe lungi, la maximum 120 km/h, este mai prietenoasă cu baterii”, notează Torgull pentru a explica de ce unii germani iau în calcul aceste detalii, aparent, fără legătură cu impunerea unor limite de viteză.
Oficialul Civey menționează și că, șoferii tineri sunt cei mai mari adversari ai impunerii unor limite de viteză. Mai puțin de jumătate (46%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani chestionați au declarat că nu doresc să li se dea nicio limită de viteză pe autostradă, în timp ce printre cei peste 65 de ani, mai puțin de unul din patru (24%) se opun limitării vitezei.
Chiar mai interesant, atitudinea față de limita de viteză se reflectă și în interesele partidelor politice. Fiecare a doua persoană care simpatizează cu social-democrații este în favoarea unei limite de viteză de 130 km/h. Așa cum era de așteptat, numărul susținătorilor limită dintre „Verzi” este semnificativ mai mare: 85% susțin o limită de viteză de 130 km/h sau chiar mai mică. Pe de altă parte 39% dintre simpatizanții CDU (Uniunea Creștin Democrată) se opun limitării vitezei pe Autobahn.
Aceste cifre devin mult mai relevante dacă sunt comparate cu un alt studiu – Wahlen/ZDK Politbarometer – realizat în 2013. Pe atunci, 72% dintre simpatizanții CDU se declarau împotriva impunerii de limite de viteză. Chiar și dintre alegătorii „verzilor” 42% respingeau ideea de limitare.