Aceasta este una dintre concluziile studiului privind integrarea imigranţilor, prezentat vineri de Agenţia federală pentru locuri de muncă şi de Institutul de Cercetare Economică DIW, realizat pe baza unui sondaj de opinie la care au participat 5.000 de persoane, scrie Agerpres.
Potrivit sondajului, 52% dintre imigranţi s-au simţit la un moment dat discriminaţi, îndeosebi în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă sau în contactele pe care le-au avut cu administraţia, însă procentul scade la 43% atunci când vine vorba despre cetăţeni care provin din ţări care făceau parte din Uniunea Europeană dinainte de 2004.
Una dintre principalele concluzii ale studiului este că educaţia şi un nivel bun de cunoaştere a limbii germane sunt esenţiale pentru o integrare de succes în societate şi pe piaţa muncii. A vorbi bine sau foarte bine limba germană creşte cu până la 22% salariul net lunar al imigrantului.
‘Pentru a integra o persoană pe piaţa muncii este nevoie de timp, eforturi şi resurse, însă este o investiţie care merită făcută’, a declarat într-o conferinţă de presă secretarul de stat pentru muncă, Thorben Albrecht, care s-a angajat să accelereze recunoaşterea diplomelor universitare.
Potrivit studiului, criza economică a făcut ca profilul imigrantului să varieze în ultimii cinci ani. Ca regulă, în 40% din cazuri, imigranţii ajung în Germania după ce au trecut deja printr-o ţară terţă. Este cazul mai ales al imigranţilor proveniţi din Spania, Italia, Irlanda şi Marea Britanie.