UPDATE Germania: Trei morţi şi cinci răniţi, într-un atac cu cuţitul la un festival din oraşul Solingen

Trei persoane au fost ucise şi cel puţin cinci au fost grav rănite într-un atac cu cuţitul comis vineri seara la un festival din oraşul Solingen, în vestul Germaniei, de un bărbat care este în continuare căutat de poliţie, relatează dpa şi AFP, citate de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 24 aug. 2024, 08:48
UPDATE Germania: Trei morţi şi cinci răniţi, într-un atac cu cuţitul la un festival din oraşul Solingen

„Agresorul a înjunghiat persoane la întâmplare cu un cuţit”, a declarat Alexander Kresta, un purtătorul de cuvânt al poliţiei din Wuppertal, pentru tabloidul Bild, scrie Agerpres.

O „importantă operaţiune” este în curs de desfăşurare pentru găsirea presupusului autor, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Düsseldorf.

Pe reţeaua de socializare X, anchetatorii au făcut apel la populaţie să furnizeze orice informaţie, inclusiv fotografii şi videoclipuri, care să conducă la arestarea agresorului care a fugit de la faţa locului.

Un bărbat a început să înjunghie trecători la întâmplare vineri în jurul orei locale 21:45 (19:45 GMT), în Fronhof, o piaţă din centrul oraşului unde fusese amenajată o scenă pentru muzică live, în cadrul unui eveniment care marchează cea de-a 650-a aniversare a oraşului Solingen, în landul Renania de Nord-Westfalia.

După atac, festivalul a fost oprit şi sirenele au început să sune în centrul oraşului. Elicoptere survolau zona şi numeroase ambulanţe au sosit la faţa locului.

Mii de persoane au părăsit zona după ce autorităţile le-au cerut locuitorilor să rămână calmi şi să plece acasă, potrivit ziarului local „Solinger Tageblatt”.

„Oamenii au părăsit piaţa şocaţi, însă calmi”, a declarat Philipp Müller, unul dintre co-organizatorii festivalului, citat de publicaţia locală.

Poliţiştii prezenţi în număr mare la faţa locului în noaptea de vineri spre sâmbătă erau asistaţi de agenţi ai forţelor speciale, potrivit unui fotograf AFP.

„În această seară suntem cu toţii în stare de şoc, groază şi mare tristeţe în Solingen. Ne-am dorit cu toţii să sărbătorim împreună aniversarea oraşului nostru şi acum deplângem morţii şi răniţii”, a afirmat primarul oraşului Solingen, Tim-Oliver Kurzbach.

Solingen, un oraş cu peste 150.000 de locuitori, este situat în apropiere de Düsseldorf şi la nord de Köln.

Actualizare ora 14:00

Scholz cere o pedeapsă severă pentru autorul atacului sângeros de la festival din Solingen.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut sâmbătă ca autorul atacului cu cuţit comis vineri la un festival din oraşul Solingen, soldat cu trei morţi, să fie aspru pedepsit, promiţând în acelaşi timp sprijin oraşului din vestul Germaniei, relatează dpa, citată de Agerpres.

Autorităţile germane au anunţat că trei persoane au fost ucise, o femeie şi doi bărbaţi, şi alte opt au fost rănite, cinci dintre ele grav, în urma atacului de vineri seara, când un bărbat a înjunghiat persoane la întâmplare cu un cuţit. Nu au fost oferite informaţii despre identitatea persoanelor rănite sau starea lor actuală.

„Nu putem accepta aşa ceva în societatea noastră şi nu ne vom obişnui niciodată cu asta. Trebuie să acţionăm cu toată rigoarea legii”, a afirmat Scholz în timpul unui eveniment la Stahnsdorf, landul Brandenburg, lângă Berlin.

Descriind atacul drept o „crimă oribilă”, Scholz a cerut ca legea să fie aplicată pe deplin.

„Vom ajuta, de asemenea, oraşul şi locuitorii săi cu tot ce avem la dispoziţie”, a mai spus el.

„Sperăm ca vieţile celor răniţi să fie salvate. Suntem alături de rudele răniţilor şi a celor decedaţi, şi alături de întreg oraşul”, a mai spus el.

La rândul său, ministrul de interne german Nancy Faeser a declarat că autorităţile germane fac tot posibilul pentru găsirea autorului „atacului brutal” din Solingen şi pentru a clarifica motivul crimei.

Poliţia din landul Renania de Nord Westfalia (NRW) a primit sprijinul guvernului federal, a spus ea, adăugând că ea s-a aflat în contact permanent cu ministrul de interne al NRW, Herbert Reul.

„Atacul brutal comis la festivalul din oraşul Solingen ne-a şocat profund. Deplângem vieţile celor care au fost ucişi într-un mod îngrozitor”, a mai spus Faeser.

Te-ar mai putea interesa și
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e problema
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e ...
Asociația companiilor de utilități ACUE avertizează că viitorul cadru de reglementare, aplicabil de la 1 ianuarie 2025, nu mai permite încurajarea cofinanțărilor din banii proprii ai......
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul ...
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Veniturile bugetare nete au depăşit 300 de miliarde de lei la finalul lunii august a acestui an, sumă care reprezintă ...
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului Kylian Mbappe
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului ...
Liga de Fotbal Profesionist din Franţa (LFP) a ordonat joi clubului Paris Saint-Germain să vireze suma de 55 de milioane ...