În prezent, cea mai mare economie a Europei are aproximativ 90.000 de puncte publice de încărcare a vehiculelor electrice şi obiectivul este ca în 2030 să ajungă la un milion, în speranţa că va impulsiona avansul electromobilităţii şi va ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon în 2045.
Potrivit Autorităţii rutiere germane (KBA), la finele lunii aprilie, pe drumurile din Germania circulau aproximativ 1,2 milioane de vehicule complet electrice, cu mult sub obiectivul de 15 milioane de vehicule fixat pentru 2030. Preţurile ridicate, autonomia limitată şi lipsa de staţii de încărcare, în special în zonele rurale, sunt considerate principalele motive pentru care vânzările de vehicule electrice înregistrează întârzieri.
Ministerul Transporturilor de la Berlin a anunţat că în scurt timp va lansa două scheme de finanţare pentru a sprijini gospodăriile private şi companiile să îşi construiască staţii de încărcare cu propria lor sursă de alimentare cu curent. În acest sens, subvenţii de până la 500 de milioane de euro vor fi disponibile, începând din această toamnă, pentru a promova aprovizionarea proprie cu electricitate în cadrul clădirilor rezidenţiale private, precondiţia fiind ca rezidenţii să deţină deja un automobil electric, a adăugat Ministerul Transporturilor.
Începând din vara anului următor, alte 400 de milioane de euro vor fi alocate pentru companiile care vor să îşi pună la punct propria lor infrastructură de încărcare pentru autovehicule comerciale şi camioane.
În luna octombrie a anului trecut, Guvernul german a aprobat un plan care prevede cheltuirea a 6,3 miliarde de euro, în decursul a trei ani, pentru a extinde rapid numărul de staţii de încărcare a vehiculelor electrice disponibile la nivel naţional.
Subvenţiile anunţate joi se adaugă finanţării de 6,3 miliarde de euro, a precizat un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Transporturilor.