Germania va cheltui pe proiecte verzi şi digitale aproape toți banii pe care-i va primi pentru relansarea post-pandemie

Germania va cheltui 90% din cele 28 de miliarde de euro, pe care se aşteaptă să le primească de la Fondul european de relansare, pentru digitalizare şi combaterea schimbărilor climatice, depăşind cu mult cerinţele Comisiei Europene, a declarat marţi ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz (foto), transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 27 apr. 2021, 19:02
Germania va cheltui pe proiecte verzi şi digitale aproape toți banii pe care-i va primi pentru relansarea post-pandemie

Cerinţele UE sunt ca 37% din banii din fondul european să fie cheltuiţi pentru combaterea schimbărilor climatice şi 20% pentru digitalizarea economiei.

„Astăzi este o zi mare pentru Europa… Acum putem acţiona împreună pentru o Europă puternică care este solidară şi pregătită pentru viitor”, a spus Olaf Scholz în aceeaşi zi în care Germania şi Franţa şi-au prezentat planurile naţionale de redresare.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuie şi să ramburseze în comun 750 de miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să îşi revină din recesiunea provocată de izolare şi acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui aceşti bani. Comisia Europeană va distribui aceşti bani în tranşe, în funcţie de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre.

Scholz a spus marţi că autorităţile de la Berlin intenţionează să cheltuie 11,5 miliarde euro pentru a ajuta companiile să facă tranziţia la hidrogen ca sursă de energie, pentru stimulente la achiziţionare de automobile, autobuze şi trenuri electrice precum şi pentru renovarea clădirilor pentru a le îmbunătăţi eficienţa energetică.

Mai mult de 14 miliarde de euro sunt alocate pentru facilitarea tranziţiei digitale, de exemplu pentru a ajuta industria auto să îşi convertească procesele de producţie precum şi pentru a face sectoarele educaţiei, sănătăţii şi administraţia publică pregătite pentru viitor.

Scholz a mai spus că Germania şi Franţa intenţionează să pune bazele pentru o infrastructură europeană în domeniul cloud computing precum şi pentru a extinde capacităţile europene de producţia a următoarei generaţii de microprocesoare, domenii în care blocul comunitar este în urma rivalilor.

Conform unor analize făcute de Institutul german de studii economice, banii de la fondul european de relansare vor da un impuls de 2% PIB-ului Germaniei şi o creştere de 0,5% a gradului de ocupare.

Data oficială până la care toate cele 27 de state membre UE trebuie să îşi trimită planurile de redresare este 30 aprilie, însă Bruxelles-ul a informat că acesta nu este un termen limită rigid astfel că, cel mai probabil, jumătate din planurile naţionale vor fi trimise în luna mai.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...