Germania va continua să finanțeze ONG-urile care salvează migranți în Mediterana, în ciuda opoziției Italiei

28 09. 2023
Antonio Tajani

„Salvarea persoanelor de la înec este o obligaţie legală şi europeană”, a justificat aceste finanţări Annalena Baerbock la o conferinţă de presă comună la Berlin cu Antonio Tajani, potrivit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

„Salvatorii civili pe mare, pe Mediterana, îndeplinesc o misiune care salvează vieţi”, a mai invocat ea. Şi, în pofida „opiniilor diferite pe tema finanţării” acestor ONG-uri, plata unor fonduri germane de sprijin către trei dintre ele este „iminentă”, a anunţat titulara ecologistă a Ministerului de Externe german.

Numărul migranţilor ilegali veniţi dinspre Africa şi care au debarcat anul acesta pe coastele Italiei a depăşit 130.000, faţă de circa 70.000 în perioada similară a anului trecut.

Şefa Guvernului italian Georgia Meloni i-a trimis sâmbătă cancelarului german Olaf Scholz o scrisoare în care protestează faţă de sprijinul financiar pe care Berlinul îl oferă ONG-urilor ce operează pe Mediterana nave de salvare care preiau migranţii din ambarcaţiunile lor precare şi îi debarcă apoi în Italia.

„Este bine cunoscut faptul că prezenţa navelor ONG-urilor pe mare are un efect direct de multiplicare a plecărilor ambarcaţiunilor precare (cu migranţi), ceea ce implică nu doar o presiune suplimentară pentru Italia, ci creşte în acelaşi timp riscul unor noi tragedii pe mare”, subliniază Meloni în scrisoarea adresată lui Scholz, întrebându-l pe acesta dacă nu cumva ajutorul terestru „important şi costisitor” acordat migranţilor nu ar trebui în aceste condiţii să fie facilitat pe teritoriul german, nu în Italia.

La conferinţa de presă comună cu omoloaga sa germană joi la Berlin, ministrul italian de Externe Antonio Tajani a subliniat că „nu declară nimeni război organizaţiilor ne-guvernamentale”, dar acestea „nu trebuie să fie (…) un fel de magnet care atrage migranţii ilegali”.

Tajani, membru al partidului conservator de dreapta Forza Italia, a cerut „o acţiune europeană” care să nu lase „nicio ţară singură” şi care să „împiedice traficanţii de fiinţe umane să exploateze economic femeile şi bărbaţii care fug de sărăcie, de boli”.

UE trebuie să fie „foarte severă în lupta împotriva acestor organizaţii infracţionale care sunt aceleaşi care fac trafic cu arme şi droguri”, a atenţionat ministrul italian.

Însă lupta contra migraţiei ilegale trebuie să însemne şi „investiţii importante din partea Uniunii Europene pe continentul african, cu o viziune care să nu fie una neocolonială”, a mai remarcat Antonio Tajani.