Germania va înăspri legislaţia pentru a limita creşterea chiriilor
Potrivit acestor documente, proprietarii de locuinţe vor trebui să explice chiriaşilor de ce au decis să majoreze chiriile mai mult decât limita acceptată, iar chiriaşii vor putea să obţină mai uşor returnarea unor majorări excesive ale chiriilor. În acelaşi timp, va fi introdusă o limită pentru majorarea chiriei, ca urmare a unor lucrări de renovare.
Pentru a răspunde îngrijorărilor provocate de creşterea preţurilor şi chiriilor la proprietăţile imobiliare, în anul 2015 legea a fost modificată pentru a limita majorările de chirii pentru noii chiriaşi în unele dintre zonele cele mai populate. De atunci, chiriile nu pot fi majorate cu mai multe de 10% faţă de media locală, exceptând situaţia în care foştii chiriaşi plăteau mai mult. Cu alte cuvinte, proprietarii nu erau forţaţi să reducă chiriile.
Cu toate acestea, prevederile s-au dovedit mai puţin eficiente decât se intenţiona, iar în ultima perioadă au crescut presiunile politice pentru îmbunătăţirea legislaţiei.
Ministrul german al Justiţiei, Katarina Barley, membru al Partidului Social Democrat, speră să vină în întâmpinarea membrilor propriului partid care sunt foarte interesaţi de acest subiect.
Una dintre probleme este că deseori noii chiriaşi nu ştiu care era chiria plătită de foştii chiriaşi sau dacă lucrările de renovare justifică o majorare a chiriei. Cu toate acestea, asociaţiile care îi reprezintă pe chiriaşi au calificat planurile consultate de Reuters ca fiind simple modificări de faţadă care nu îi ajută pe chiriaşi.
Migraţia oamenilor spre marile oraşe din Germania şi lipsa de locuinţe disponibile a dus la creşterea chiriilor. Printre oraşele cu cele mai mai chirii sunt: München, Koln, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt şi Berlin.
Banca Centrală a Germaniei a avertizat că preţurile proprietăţilor imobiliare din oraşele germane ar putea fi supraevaluate cu 15 până la 30%, sugerând că este posibil să se formeze o bulă speculativă pe piaţa imobiliară, ceea ce ar reprezenta un risc potenţial pentru stabilitatea financiară.
Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%.