Potrivit acestui oficial, Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a alocat un miliard de euro pentru un fond de compensare dedicat închiderii unor termocentrale cu o capacitate totală de 5 Gigawaţi până în 2023. Aceasta în condiţiile în care companiile de utilităţi, precum RWE, se aşteaptă la sume cuprinse între 1,2 şi 1,5 miliarde euro pentru fiecare Gigawat închis.
Aceste informaţii sugerează că prioritatea Angelei Merkel este de a limita impactul închiderii termocentralelor asupra contribuabilului. Luna trecută, Guvernul de la Berlin a dezvăluit un amplu program pentru climă care prevede de asemenea taxe pentru benzină şi motorină în ideea de a-i stimula pe şoferi să se îndrepte spre alternative mai ecologice.
Într-un gest fără precedent de solidaritate cu Guvernul, partidul ecologist de opoziţie precum şi ONG-urile de mediu Greenpeace şi WWF au cerut cancelarului Merkel să limiteze compensaţiile plătite operatorilor de termocentrale. Motivul ar fi creşterea costului achiziţionării certificatelor de poluare, ceea ce a diminuat competitivitatea cărbunelui şi face industria şi mai interesată să închidă termocentralele.
„Marile companii de utilităţi pot fi recunoscătoare pentru acest nivel de compensare. În prezent cele mai poluante termocentrale sunt scoase de pe piaţă de costurile de poluare şi orice viitoare majorări ale preţurilor certificatelor ar fi un argument suplimentar”, a declarat Ingrid Nestle, purtătorul de cuvânt al partidului ecologist.
Germania urmează să rateze ţintele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prevăzute în Acordul de la Paris. Acest lucru a determinat oficialii de la Berlin să elaboreze noi măsuri pentru a diminua cea mai mare sursă de poluare. Ministrul german al Economiei şi Energiei, Peter Altmaier declara recent că până la finele lunii octombrie speră să treacă prin camera inferioară a parlamentului legea cu privire la închiderea termocentralelor.