Ideea unui referendum în Grecia privind măsurile de austeritate a mai fost evocată în 2011, în perioada de apogeu a crizei, de către fostul premier elen George Papandreou. Liderii din zona euro s-au opus atunci propunerii, apreciind că organizarea scrutinului ar dura prea mult timp într-o situaţie care impunea urgenţă şi că incertitudinea rezultată ar destabiliza sever pieţele financiare şi ar putea declanşa retrageri masive de depozite din băncile greceşti. Atunci, Papandreou a fost convocat de urgenţă de Merkel şi Sarkozy, care l-au îndemnat, sec, să renunţe la idee.
Germania a dat însă luni un semnal ferm că s-a răzgândit în privinţa unui referendum în Grecia, după ce, în weekend, în presa internaţională au apărut informaţii că Angela Merkel, cancelarul de la Berlin, ar resimţi presiuni din interiorul coaliţiei de guvernare să „lase” Grecia să iasă din zona euro.
Grecia este la un pas de default şi poartă negocieri disperate cu BCE şi partenerii din zona euro pentru a obţine un nou acord de finanţare externă. În acest context, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, consideră că o confirmare a sprijinului poporului grec pentru un eventual acord ar fi utilă, transmite Reuters.
Premierul elen Alexis Tsipras, liderul formaţiunii de stânga Syriza, ar putea câştiga astfel spaţiul de manevră necesar pentru succesul negocierilor. Practic, un rezultat favorabil la referendum i-ar permite lui Tsipras să facă un pas înapoi în privinţa promisiunilor populiste din campanie, care îl împiedică în prezent să încheie un acord fără să piardă încrederea populaţiei.
„Dacă guvernul elen crede că trebuie să convoace un referendum, atunci să-i lăsăm să facă referendum. Ar putea fi o oportunitate bună pentru poporul grec să decidă dacă este gata să accepte măsurile necesare, sau dacă vrea altceva”, a afirmat Schaeuble, la sosirea la reuniunea Eurogrup de luni.
Oficialul a sugerat totodată că guvernul german găseşte tot mai dificil dialogul cu parlamentarii conservatori germani, care nu mai vor să prelungească finanţarea pentru Grecia. De asemenea, Schaeuble a mai indicat că niciun parlament din Europa nu va fi dispus să încheie un nou acord cu Grecia fără implicarea Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Guvernul elen a acuzat anterior FMI că doreşte să impună ţinte mai dure decât creditorii din zona euro în ceea ce priveşte reforma sectorului de pensii şi a pieţei muncii, dar şi în privinţa balanţei bugetare.
Între timp, ministrul elen al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a dat asigurări, luni, că Grecia va efectua marţi, la timp, o plată de 750 milioane de euro către FMI.
„Grecia îşi va respecta întotdeauna obligaţiile faţă de creditorii săi, ceea ce vom face, evident, şi mâine”, a afirmat oficialul grec, care va avea o întrevedere în spatele uşilor închise cu Schaeuble înainte de şedinţa Eurogrupului.