Germania vrea să amâne obligativitatea rotaţiei culturilor din cauza războiului din Ucraina

24 05. 2022
agricultura

Invazia rusească în Ucraina a provocat o criză de aprovizionare şi a explozie a preţului grâului, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt responsabile, împreună, pentru 30% din comerţul mondial cu această cereală.

Destinată să intre în vigoare în ianuarie 2023, regula privind rotaţia culturilor constă în modificarea culturilor agricole de la un an la altul pe o parcelă de teren în ideea de a proteja solul şi este una dintre condiţiile impuse pentru ca un fermier să poată primi subvenţii directe în cadrul noii Politicii Agricole Comune.

Cem Özdemir, reprezentant al Partidului Ecologist, a cerut Comisiei Europene să amâne, pentru 2024, aplicarea acestei reguli şi a făcut această propunere cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Agriculturii.

„Acum avem de gestionat o situaţie excepţională şi cred că aceasta ne va ajuta ca fermierii noştri să poată cultiva din nou grâu, în ideea de a veni în sprijinul pieţei”, a explicat oficialul german. În timp ce „nivelul ridicat de autosuficienţă din Germania, dar şi din toată Uniunea Europeană, ne permite să garantăm securitatea alimentară în Europa”, acest lucru nu este valabil în alte părţi şi „avem o responsabilitate faţă de restul lumii”, a adăugat Cem Özdemir.

Ministrul german al Agriculturii a denunţat, de asemenea, „războiul grâului” purtat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care „utilizează foamea ca o armă”.