‘Proiectele de fracturare pentru exploatarea gazelor de şist la adâncimi de peste 3.000 de metri vor fi interzise’ explică ministrul german al Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel şi colega sa de la Mediu, Barbara Hendricks, într-o scrisoare trimisă deputaţilor din Partidul Social Democrat, din care fac parte şi cei doi miniştri, în care aceştia încearcă să detalieze principalele puncte ale viitorului act legislativ.
Oficialii germani afirmă că ‘iau în serios îngrijorările populaţiei cu privire la fracturarea hidraulică’, adăugând că ‘protejarea sănătăţii şi a apelor potabile are o prioritate absolută’.
Proiectul de lege pare să închidă calea fracturării gazelor de şist, pentru ca efectele acestei tehnologii asupra mediului înconjurător să poată fi analizate mai întâi. Urmează ca în anul 2021 să fie elaborat un raport cu privire la situaţia cunoştinţelor şi tehnologiile pentru ca legislatorul să se aplece din nou asupra legii.
Fracturarea hidraulică este singura tehnică disponibilă în acest moment pentru a extrage gazele de şist. Potrivit activiştilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.
În schimb industria germană, în frunte cu industria chimică, militează pentru a da o şansă gazelor de şist. Potrivit companiilor, Europa are şansa de a urma modelul SUA şi a reduce costurile energetice. ‘Avem nevoie de gazele de şist pentru a asigura 100% din aprovizionarea energetică a Germaniei timp de 10 ani, probabil chiar pentru o perioadă mai mare’, a declarat directorul grupului BASF, Kurt Bock.
În România, compania Chevron a început luna trecută activităţile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti, din judeţul Vaslui. Reprezentanţii companiei petroliere afirmă că Chevron va monitoriza calitatea apei înainte, în timpul şi după finalizarea operaţiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispoziţia autorităţilor din domeniu.
La finele lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara că în România nu vor fi exploatate gaze de şist în următorii cinci ani, adăugând însă că este important ca România să-şi asigure independenţa energetică din producţie internă şi cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu.