Autorităţile de la Berlin încearcă să stimuleze cererea pentru vehicule electrice pentru protejarea mediului şi ca răspuns la scandalul emisiilor (Dieselgate), care a afectat în ultimii ani producătorii auto germani, în mod special Volkswagen, dar şi alţii, inclusiv Daimler.
Documentul, elaborat de Ministerul Economiei, a fost trimis spre aprobare către alte ministere din Germania.
În iunie 2016 au fost introduse subvenţii în valoare de 4.000 de euro (4.500 de dolari) la achiziţionarea unei maşini electrice noi iar programul ar urma să se încheie în iunie 2019. Documentul consultat de Reuters prevede extinderea programului până la 31 decembrie 2020.
Guvernul şi producătorii auto împart finanţarea, dar suma alocată – 1,2 miliarde de euro – nu a fost încă utilizată. Unele estimări arată că subvenţiile acordate până acum nu au depăşit 500 de milioane de euro.
Vânzările de autoturisme noi în Germania, cea mai mare piaţă auto din Europa, au scăzut cu 0,2% anul trecut, la 3,44 milioane de vehicule, arată datele Autorităţii Federale din domeniul Transporturilor (KBA). În 2018, cota de piaţă a vehiculelor echipate cu motoare diesel s-a redus la 32,3%, de la 38,8% în 2017, în timp ce la vehiculele pe benzină cota de piaţă s-a majorat la 62,4%, de la 57,7% în 2017. Cererea pentru maşini hibride a crescut cu 53,8%, iar vânzările de maşini electrice au înregistrat un avans de 43,9%, arată datele KBA.
Luna trecută, preşedintele Asociaţiei Industriei auto din Germania (VDA), Bernhard Mattes, anunţa că acest sector intenţionează să investească aproximativ 60 de miliarde euro în vehicule electrice şi autonome.
„Vom investi peste 40 de miliarde de euro în mobilitate electrică, în următorii trei ani, şi alte 18 miliarde de euro în digitalizare şi în automobile conectate şi autonome”, a declarat Bernhard Mattes. Acesta a estimat că gama de modele de automobile electrice produse în Germania se va tripla în următorii trei ani ajungând la aproximativ 100 de modele.