Berlinul va propune landurilor această extindere, deoarece decizia aparţine acestora în ultimă instanţă, a precizat ministerul într-un comunicat. Landurile sunt, de asemenea, responsabile cu aplicarea măsurilor de securitate dacă va fi cazul.
Recomandarea figurează într-un raport al Comisiei de protecţie împotriva radiaţiilor, un organism independent care oferă consultanţă guvernului.
Zonele în chestiune definesc, în caz de accident nuclear grav, perimetrul respectiv prin evacuarea populaţiei, interdicţia de a ieşi sau distribuirea de pastile de iod, precum şi termenele în care trebuie să intervină aceste măsuri.
Comisia de protecţie împotriva radiaţiilor recomandă extinderea ”zonei centrale” pentru care măsurile trebuie să fie aplicate mai rapid la un perimetru de cinci kilometri distanţă de la reactor, faţă de doi kilometri până în prezent. ”Zona medie”, pentru care o evacuare ar trebui să aibă loc în decurs de 24 de ore, ar trebui extinsă, potrivit comisiei, până la circa 20 de km.
Comisia a fost însărcinată de guvern să revizuiască mecanismele de securitate legate de sectorul nuclear după catastrofa de la Fukushima, survenită la 11 martie 2011.
Germania mai are încă în activitate nouă centrale nucleare, care vor fi oprite treptat. După accidentul de la Fukushima, guvernul german a decis renunţarea la tehnologia nucleară la orizontul lui 2022 şi a ordonat închiderea imediată a opt reactoare.