Germania doreşte ca Marea Britanie să rămână un „membru activ şi constructiv” al Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul german de Externe Guido Westerwelle, reacţionând faţă de proiectul unui referendum asupra menţinerii ţării sale în UE, relatează AFP.
„Germania vrea ca Marea Britanie să rămână un membru activ şi constructiv al Uniunii Europene”, a declarat Westerwelle, insistând asupra faptului că Europa nu este „suma intereselor naţionale”, ci o „comunitate de destine”.
O Europă „de ales à la carte nu este o opţiune”, a insistat şeful diplomaţiei germane, într-o alocuţiune susţinută în germană şi engleză.
Omologul său francez Laurent Fabius a apreciat anterior că „nu putem face o Europă à la carte”.
„În faţa globalizării, noi, ca europeni, ne aflăm cu toţii în aceeaşi barcă”, a spus el.
„Nu avem nevoie de mai puţină, ci de mai multă integrare (…). Avem nevoie de un nou angajament pe principiul subsidiarităţii. Nu trebuie ca totul să fie decis la şi de către Bruxelles”, a adăugat Westerwelle.
Premierul britanic David Cameron a promis, în cazul în care va fi reales, că va organiza, la orizontul lui 2017, un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, într-un discurs susţinut miercuri, în care a îndemnat la o recentrare „pe piaţa unică” a relaţiei ţării sale cu UE.
François Hollande şi-a „manifestat dorinţa” miercuri, într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, ca Marea Britanie să „rămână în cadrul UE”, în contextul în care David Cameron a promis să organizeze, la orizontul lui 2017, un referendum pe această temă, a anunţat Guvernul, relatează AFP.
„Preşedintele Republicii şi-a manifestat, evident, dorinţa ca Marea Britanie să rămână în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem, purtătorul de cuvânt al Guvernului, subliniind, în plus, că „a fi un membru al Uniunii Europene prezintă obligaţii”, inclusiv „solidaritatea”.