Germanii de la Audi vor curăța sectorul românesc al Dunării
Fundația Ferry Porsche, producătorul german de cosmetice BABOR Beauty Group, startup-ul Everwave și Audi Environmental Foundation au anunțat demararea unei acțiuni de curățare a Dunării de deșeuri pe sectorul românesc al fluviului.
În preajma Zilei Pământului (22 aprilie), cele patru entități vor trimite ambarcațiunea de colectare a gunoiului Everwave CollectiX către România. Echipată cu o bandă transportoare și senzori inteligenți, ambarcațiunea va aduna informații despre cantitatea, tipul și compoziția gunoiului din Dunăre. Pe această bază pot fi dezvoltate soluții pe termen lung și concepte de prevenire a formării depozitelor de deșeuri în regiune. În total, Everwave CollectiX va petrece cinci săptămâni în România colectând plastic și alte deșeuri din Dunăre și afluenții săi.
Oficialii Audi notează că „al doilea fluviu ca lungime din Europa își parcurge drumul din Germania până în România unde se varsă în Marea Neagră. Dunărea este printre cele mai poluate cursuri de apă de pe continentul european. Acest lucru are un efect negativ și asupra mării pentru că o mare parte din deșeuri ajunge în oceane prin căile navigabile curgătoare”.
„Apa este o resursă esențială. Viitorul nostru va continua să fie locuibil doar dacă protejăm permanent și durabil apa potabilă. Fiecare dintre cei patru parteneri își urmărește viziunea de a își aduce propria contribuție la protecția mediului. Datorită colaborării noastre am reușit să dublăm timpul de funcționare al ambarcațiunii în acest an față de anul precedent. Asta arată că munca în echipă este cheia succesului”, a declarat Rüdiger Recknagel, directorul Audi Environmental Foundation.
Pe lângă acțiunea de curățenie de cinci săptămâni, cele patru entități organizează diverse cursuri de educație și informare pentru copii, precum și activități de curățare pe teren.
Anul trecut, Audi Environmental Foundation, BABOR și Everwave au scos împreună peste 3,2 tone de plastic – echivalentul a 110.340 de sticle de plastic de un litru – din Dunăre în sectorul sârbesc.
În fiecare an, peste 11 milioane de tone de plastic ajung în oceane, o mare parte din acestea prin râuri. Dacă această tendință continuă, acumularea anuală de plastic în mare s-ar putea tripla până în 2040.