Germanii doresc schimbarea modalităţilor de transport în oraşe – sondaj
În rândul adolescenţilor cu vârste între 14 şi 17 ani, procentul a crescut la 92%.
‘Avem nevoie de un nou concept de mobilitate în oraşe’, a declarat ministrul german al mediului, Barbara Hendricks, adăugând că prioritatea trebuie să fie reducerea zgomotului şi a poluării cu particule fine.
Ministrul transporturilor, Alexander Dobrindt, va prezenta curând o lege cu privire la transport de persoane organizat, a spus Hendricks, care va propune utilizarea de autoturisme în comun.
Problema mediului înconjurător a coborât pe lista priorităţilor pentru majoritatea germanilor, doar 19% din persoanele chestionate considerând-o una dintre cele mai importante provocări pentru Germania.
Începând din 1996, guvernul a publicat un sondaj privind gradul de conştientizare a problemelor de mediu în rândul populaţiei la fiecare doi ani.
În 2012, 35% din germani au considerat mediul o problemă presantă, dar sondajul era realizat imediat după dezastrul nuclear de la Fukushima din Japonia.
Procentul de 19% publicat la ultimul sondaj este cel mai scăzut din 2004, a observat Hendricks, subliniind că această cifră nu înseamnă că germanii nu au considerat mediul ca fiind important, ci doar că progresele înregistrate de Germania au făcut ca ei să nu o mai considere o problemă majoră.
Cele mai presante probleme pentru germani, potrivit sondajului, sunt securitatea socială (37%), politica economică şi cea financiară (29%), pensiile (24%) şi criminalitatea, pacea şi securitatea (20%). Protecţia mediului a fost plasată pe locul al cincilea.
Pentru acest sondaj au fost chestionate online 2.117 persoane cu vârste de peste 14 ani, în perioada iulie – august a anului 2014.