Germanii fac risipă uriaşă de alimente

Milioane de tone de alimente ajung, anual, la gunoi. Camioanele încărcate cu mâncarea pe care germanii o risipesc în fiecare an ar forma un convoi de 4500 de kilometri; adică distanţa Berlin- Novosibirsk (Siberia).
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 16:02
Germanii fac risipă uriaşă de alimente

„Imaginaţi-vă că dacă ar fi un convoi cu ajutoare pentru oamenii nevoiaşi, am mai reduce sărăcia în lume”, a afirmat ministrul federal al agriculturii şi industriei alimentare, Ilse Aigner.

Nouă sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foamete. Conform unui studiu al Universităţii Stuttgart, realizat la cererea Ministerului federal al mediului, numai în Germania se aruncă la gunoi, în fiecare an, 11 milioane de tone de alimente.

„Un potenţial irosit”, susţine ministrul Aigner. „Cu toate că, pe plan internaţional, Republica Federală se numără printre ţările conştiente de deserviciul făcut omenirii prin risipa de alimente, ne aflăm abia la început de drum”, a mai declarat Ilse Aigner.

În urma realizării acestui studiu, germanii au pentru prima oară un rezultat sigur. Înainte, cantitatea de alimente aruncate la gunoi era doar estimată (între 6,5 şi 20 de milioane de tone anual). În plus, Germania intenţionează să respecte rezoluţia prin care UE îşi propune înjumătăţirea risipei de hrană până în 2020.

 

Peste 80 de kilograme de persoană

6,7 milioane de tone (61%) din alimentele aruncate la coşul de gunoi provin din gospodării particulare. Conform studiului, aproape jumătate dintre produse mai sunt în termen de garanţie, iar 18% ar mai putea fi parţial consumate.

La container ajung alimente bune la care consumatorii germani renunţă din cauza confuziei create în jurul termenului de valabilitate înscris pe ambalaj. Specialiştii avertizează că termenul menţionat pe produs se referă la data până la care producătorul garantează prospeţimea şi/sau calităţile alimentului. Un produs păstrat în condiţii adecvate, dar trecut de termenul de valabilitate, nu devine automat necomestibil.

Din acest motiv, Ministerul federal al agriculturii va pune la dispoziţia consumatorilor, încă de luna aceasta, o platformă online şi va demara o campanie de informare a populaţiei. „Nu te grăbi să arunci ce e de prisos” – explică ministrul Aigner, conceptul viitoarei campanii. De exemplu, din pastele făinoase fierte prea mult se poate prepara un nou fel de mâncare. „Eu aşa am învăţat de la bunicii şi de la părinţii mei”, explică politicianul care a copilărit în Bavaria. „Vă pot oferi chiar şi nişte reţete”, adaugă Aigner.

Te-ar mai putea interesa și
Foraj Sonde S.A. Videle cumpără Tacrom Drilling și Tacrom Services de la grupul german KATT GmbH
Foraj Sonde S.A. Videle cumpără Tacrom Drilling și Tacrom Services de la grupul german KATT GmbH
Compania Foraj Sonde S.A. Videle anunță investitorii de la Bursa de Valori București că își extinde prezența pe piață serviciilor petroliere din România prin preluarea unor părți din......
CNAIR și-a bugetat pentru acest an venituri în scădere cu 3,35%. Cheltuielile pentru salarii cresc cu 11.85%
CNAIR și-a bugetat pentru acest an venituri în scădere cu 3,35%. Cheltuielile pentru salarii cresc cu 11.85%
Veniturile Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere estimate pentru acest an sunt de aproape 12,058 ...
Spectral Mobilă a deschis un magazin nou în Râmnicu Vâlcea
Spectral Mobilă a deschis un magazin nou în Râmnicu Vâlcea
Spectral Mobila S.A. anunță că a inaugurat pe 25 aprilie, în Râmnicu Vâlcea, al 39-lea magazin Spectral Mobilă din ...
Banca Națională a Rusiei a menținut rata dobânzii de referință la 21%
Banca Națională a Rusiei a menținut rata dobânzii de referință la 21%
Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de referinţă la 21%, în linie cu estimările, şi a păstrat previziunile ...