Gest provocator al Ungariei la adresa vecinilor ei, inclusiv a României. Ce au făcut ungurii și cum răspunde Bucureștiul
Presa centrală a relatat zilele trecute că ambasadorul Ungariei la NATO, Istvan Balogh, i-ar fi oferit ministrului croat de Externe, Gordan Grlic Radman, un atlas geografic cu hărţi din vremea „Ungariei Mari”.
„Cu privire la ştirile conform cărora Delegaţia permanentă a Ungariei la NATO a circulat, sub formă de cadou destinat celorlalte delegaţii aliate, un Atlas naţional ungar în care apar elemente de natură istorică, precum situaţia demografică sau hărţi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: MAE a transmis în data de 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea faţă de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relaţia de partener strategic între România şi Ungaria şi de aliaţi NATO. Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi pe această cale poziţia transmisă constant autorităţilor ungare că orice declaraţie sau gest provocator nu este de natură să contribuie la consolidarea relaţiilor parteneriale dintre România şi Ungaria. Istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor”, a subliniat MAE de la Bucureşti.
Harta „Ungariei Mari” include Transilvania și o parte din Banat, teritorii incluse în Imperiul austro-ungar, pe care România le-a redobândit la sfârşitul Primului Război Mondial, prin Tratatul de la Trianon, care a desființat Imperiul Austro-Ungar.
Pe harta „Ungariei Mari” sunt marcate toate regiunile pierdute după război de Ungaria: Transilvania și o parte din Banat, Transcarpatia (acum împărțită între Ucraina, Slovacia și Polonia), Vojvodina (acum în Serbia Serbia), dar și o regiune care acum este în Austria.
De aștfel, potrivit Adevărul, ministrul croat a și transmis, de asemenea, că va discuta demersul ambasadorului ungar la NATO, pe care l-a numit un neobişnuit şi „problematic” dar de Crăciun, cu reprezentanți din România, Slovacia și Slovenia.
„Vom discuta despre acest act inacceptabil cu colegii noștri din România, Slovacia și Slovenia, pentru că epoca de astăzi, una provocatoare din punct de vedere geopolitic și plină de amenințări de securitate, solicită mai mult dialog și mai multă cooperare între aliații europeni și transatlantici”, a scris ministrul croat pe contul său X.