„Grup Feroviar Român (…) a cumpărat în nume propriu documentele de privatizare ale BDZ Cargo. În prezent, Grup Feroviar Român analizează aceste documente de privatizare, precum şi impactul pe care privatizarea o va avea asupra GFR-Grampet Group”, se arată într-un comunicat al companiei.
Nouă companii au cumpărat documentele pentru procedura de privatizare a BDZ, a anunţat marţi Agenţia pentru Privatizare din Bulgaria, la expirarea termenului limită, potrivit agenţiei bulgare de presă Novinite.
Pe lângă Grup Feroviar Român, documentele de privatizare au fost cumpărate de trei companii din Bulgaria – First Investment Bank, Bulgarian Ship Company şi Bulgarian Railway Company – precum şi de alţi cinci investitori care au acţionat prin intermediul unor firme de avocatură.
Companiile care vor să participe mai departe în procesul de privatizare au termen până la sfârşitul lunii ianuarie să completeze şi să transmită documentaţia necesară. Ulterior, până la 12 martie trebuie să transmită o ofertă angajantă şi să constituie un depozit.
La finele lunii decembrie presa bulgară a anunţat că şapte investitori sunt interesaţi să preia divizia de marfă a BDZ, printre care compania rusă de stat RZD şi Grup Feroviar Român. RDZ a solicitat atunci o prelungire a termenului până la care pot fi depuse oferte, deoarece sărbătorile de iarnă au întârziat pregătirea documentelor necesare.
Agenţia de privatizare din Bulgaria a relansat în noiembrie procedura de licitaţie pentru divizia de marfă a BDZ, după ce prima încercare de vânzare a eşuat. La cea de-a doua licitaţie pot participa numai investitori strategici şi din sectorul financiar. Preţul minim de vânzare al BDZ a fost redus la 100 de milioane de leva (51 milioane de euro) de la 200 milioane de leva (102 milioane de euro) la prima încercare de privatizare, potrivit Novinite.
Novinite a scris în luna februarie că Grup Feroviar Român a fost descalificat de la prima licitaţie pentru divizia de marfă a BDZ după introducerea în condiţiile de calificare a unei prevederi privind o cifră minimă de afaceri. O companie din Turcia a fost exclusă din acelaşi motiv.
Divizia de marfă este singura aripă profitabilă a BDZ, iar banii obţinuţi din privatizare vor fi utilizaţi pentru acoperirea datoriilor şi revigorarea secţiunii care se ocupă de transportul pasagerilor.
GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfă din România, după compania de stat CFR Marfă, şi a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 761 milioane de lei (circa 180 milioane euro).