GFR nu a cerut încă Consiliului Concurenţei un punct de vedere pentru privatizarea CFR Marfă
Întrebat dacă GFR a cerut Consiliului Concurenţei un punct de vedere legat de privatizara CFR Marfă, Chiriţoiu a spus: „Nu încă”.
Chiriţoiu a precizat că instituţia pe care o conduce a luat legătura cu GFR în primăvară şi a fost „un anumit schimb de date”, dar firma „a spus că este foarte ocupată cu pregătirea ofertei pentru licitaţie”.
„Dar ştiu că lucrează (GFR – n.r.) la notificare, deci la cererea pe care o vor depune la noi şi a rămas ca în momentul în care sunt într-o fază avansată cu ea ne-o vor arăta deja înainte să depună oficial şi vom avea o discuţie. E o procedură legală normală, la care apelează şi alte companii”, a spus Chiriţoiu.
El a mai spus că Guvernul are un termen stabilit prin HG până la care vrea să încaseze banii din privatizarea CFR Marfă şi că „nu-l opreşte nimeni să încaseze aceşti bani înainte să existe o autorizaţie din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei”.
„Guvernul are un termen stabilit prin HG până la carea vrea să încaseze banii. E dreptul Guvernului, vânzătorului, să stabilească ce, când doreşte pentru noi termenul important este că în conformitate cu legea concurenţei avem un termen de maxim cinci luni din momentul în care avem o cerere completă. Deocamdată nu avem niciun fel de cerere. (…) Nu-l opreşte nimeni (pe Guvern n.r.) să încaseze banii, nu spune nimeni că nu se pot plăti banii înainte să existe autorizare din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei. Singurul lucru prevăzut în lege este că cumpărătorul nu are voie să-şi exercite puterea în companie, nu poate să înceapă să ia decizii, să numească oameni, să vândă active, să cumpere, deci nu dispune de proprietatea lui, dar nu-l opreşte nimeni să-şi lichideze plata”, a spus Chiriţoiu.
Grup Feroviar Român (GFR) a fost declarat câştigător în luna iunie în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.
Premierul Victor Ponta i-a cerut noului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, să îl cheme, luni, pe câştigătorul licitaţiei de privatizare a CFR Marfă şi să semneze contractul de vânzare, adăugând că, dacă acesta „nu dă banii”, va fi numit un manager privat, iar licitaţia va fi reluată.
În cazul reluării licitaţiei, termenele vor fi mult mai extinse şi mai rezonabile decât la prima licitaţie, derulată în condiţiile şi termenele negociate cu Fondul Monetar Internaţional, a spus Ponta, ministru interimar al Transporturilor, prezent la sediul ministerului pentru ceremonia de predare-primire a portofoliului către Ramona Mănescu.
Întrebat de ce s-a întârziat semnarea contractului de privatizare cu GFR, prim-ministrul a afirmat că din cauza „jocurile politice de vară” ale preşedintelui Băsescu.
Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfă prin vânzarea a 51% din acţiuni către GFR, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicată în urmă cu două săptămâni în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv jumătatea lunii octombrie.
Şeful Consiliului Concurenţei estima la jumătatea lunii august că va dura o lună de la notificarea GFR pentru a se stabili dacă decizia va fi luată local sau la nivelul CE, termenul legal de aprobare fiind de şase luni.