GFR va da restul de bani pentru CFR Marfă după avizul Consiliului Concurenţei

Grupul Feroviar Român a plătit până acum 30 de milioane de euro pentru achiziţia CFR Marfă şi va plăti diferenţa până la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurenţei, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 11:51
GFR va da restul de bani pentru CFR Marfă după avizul Consiliului Concurenţei

‘Grup Feroviar Roman (GFR) a depus joi, 3 octombrie 2013, suma de 90.498.000 lei (20,2 milioane euro), în contul escrow, onorând obligaţia de garantare ce îi revine în calitate de cumpărător al SNTFM CFR Marfă SA, conform contractului de privatizare semnat în data de 2 septembrie 2013. Finanţarea contului escrow a fost asigurată din surse proprii ale Grup Feroviar Roman, precum şi de către un consorţiu de bănci format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank’, se arată în comunicat.

Din luna iunie şi până în prezent, Grup Feroviar Român a plătit 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al CFR Marfă SA: 10 milioane de euro reprezentând garanţia bancară de participare la licitaţie, iar alte 20,2 milioane de euro reprezentând garantarea tranzacţiei printr-un cont escrow.

‘Procedura de privatizare urmează să continue prin obţinerea avizului Consiliului Concurenţei sau al Comisiei Europene, având în vedere că notificarea depusă în numele Grup Feroviar Român a fost declarată validă şi admisă. Ulterior avizării tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei şi îndeplinirii condiţiilor din contract, cumpărătorul va achita diferenţa, finalizându-se astfel privatizarea. Avizarea de către Consiliul Concurenţei este o procedură standard pentru orice tranzacţie de acest fel, în spaţiul european’, au mai spus reprezentanţii companiei.

Ei au adăugat că privatizarea CFR Marfă SA este una de importanţă strategică pentru România, în condiţiile în care pentru dezvoltarea transportului de marfă pe calea ferată se fac eforturi deosebite la nivel european.

‘SNTFM CFR Marfă SA, ca o companie românească având astăzi 11.000 de angajaţi şi un parc de material rulant cu potenţial de dezvoltare, nu poate cunoaşte un succes real decât dacă devine un important operator regional. Grup Feroviar Român este, la rândul său, o companie 100% românească, cel mai mare operator privat din Europa şi deja un jucător regional major, care efectuează transport de mărfuri de la Marea Nordului la Marea Neagră şi Adriatică. De asemenea, este una dintre puţinele companii feroviare europene care poate oferi întreaga gamă de servicii de profil, de la construcţii de vagoane şi locomotive, la modernizări, mentenanţă şi logistică. Poziţionarea noastră în plan european ne permite astfel avantajul de a putea moderniza materialul rulant, permiţând creşterea performanţei SNTFM CFR Marfa SA, ce se confruntă în prezent cu probleme majore legate de starea patrimoniului său’, se mai arată în comunicat.

‘Ne exprimăm speranţa că toate instituţiile implicate în procesul de privatizare vor acţiona diligent în vederea încheierii cu succes a procedurii’, au adăugat oficialii GFR.

Potrivit hotărârii de Guvern privind privatizarea CFR Marfă, dacă finalizarea procesului nu a avut loc, independent de orice culpă a cumpărătorului, într-o perioadă de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a HG (14 august 2013), contractul se desfiinţează de plin drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei.

Termenul până la care Consiliul Concurenţei trebuie să dea un răspuns este de cinci luni de la primirea documentaţiei complete.

Săptămâna trecută, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurenţei, însă notificarea nu era completă, întrucât lipseau anexele la contractul de privatizare. Între timp, GFR a depus anexele, la începutul acestei săptămâni. Joi, Consiliul Concurenţei a trimis o solicitare către GFR prin care a cerut acte suplimentare necesare pentru avizarea preluării CFR Marfă, a declarat joi preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

‘În perioada următoare, ne vom concentra pe preluarea CFR Marfă. Astăzi (joi – n.r.) trimitem o cerere la GFR prin care le cerem şi alte acte. Vrem să dăm un verdict cât mai repede, vom încerca sub termenul de cinci luni. Noi ne-am pregătit pentru acest caz, am început să ne încălzim încă din februarie, aşa că am încredere că vom reuşi să mergem repede’, a spus, joi, Chiriţoiu.

El a adăugat că a informat Comisia Europeană cu privire la acest caz, iar autoritatea de la Bruxelles urmează să decidă în maximum două săptămâni dacă acest caz rămâne în analiza Consiliului Concurenţei sau este de competenţa Comisiei Europene.

‘Trebuie să vedem dacă s-a respectat decizia CSAT potrivit căreia CFR Marfă trebuie să renunţe la unele componente unde are monopol, precum instalaţiile de încărcare-descărcare. Acestea se vor muta, probabil, la CFR Infrastructură. Apoi va trebui să vedem dacă sunt anumite trasee unde această concentrare ar avea o poziţie atât de puternică încât n-ar mai exista concurenţă’, a afirmat Chiriţoiu.

El a precizat, la finele săptămânii trecute, la Sinaia, că nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenţei.

”Cotele de piaţă sunt mari şi ne uităm la asta. Putem spune ‘da’, ‘nu’ sau ‘da, condiţionat’. Condiţiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunţarea la anumite părţi din aceste companii. Ne putem uita şi la partea de contracte. Este mai puţin probabil să punem condiţii pe partea de preţ, dar ne vom uita şi la asta. Nimic nu este exclus”, a explicat Chiriţoiu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenţei va fi negativ, Chiriţoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacţia va fi blocată.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societăţii către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...