„În luna septembrie 2013, au fost acordate IMM-urilor 6.300 de credite. Anul trecut, am crescut creditul pentru IMM-uri cu 34% față de 2011, iar anul acesta dorim să ne menținem tot așa un ritm și este normal în condițiile în care creditul pentru IMM-uri în portofoliul CEC Bank este de 42%’, a spus Ghețea la seminarul ‘Politici economice coerente pentru susținerea mediului de afaceri românesc’.
Președintele CEC Bank a precizat că ponderea creditelor acordate administrațiilor locale reprezintă 8% din portofoliul de credite acordate de bancă, iar 35% din acesta reprezintă credit pentru populație.
Potrivit acestuia, în urmă cu șase ani, când a fost implementat proiectul de transformare a CEC Bank într-o bancă comercială, creditul pentru populație reprezenta 80% din totalul portofoliului de credite.
„Pentru fondurile europene, 6,3 miliarde de lei reprezintă totalul granturilor intrate în țară prin intermediul finanțărilor acordate de CEC Bank’, a subliniat Ghețea.
Acesta a adăugat că 13% din creditele acordate persoanelor juridice de către CEC Bank sunt credite pentru accesarea de fonduri europene.
„Această cifră, reprezentând soldul creditelor acordate pentru accesarea de fonduri europene din 2010 până acum, a crescut de trei ori’, a mai spus Ghețea.
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism a organizat, luni, seminarul ‘Politici economice coerente pentru susținerea mediului de afaceri românesc’, care a avut loc la sediul Băncii Naționale a României.
Seminarul a urmărit dezvoltarea mediului de afaceri românesc prin identificarea și stabilirea măsurilor privind relansarea sustenabilă a creditării pentru IMM-uri, precum și corelarea strategiilor entităților implicate în relansarea economică prin pregătirea accesării fondurilor europene în perioada 2014 — 2020.