Gheorghe Boştină: Domeniul concurenţei a fost cel care a avut cea mai spectaculoasă evoluţie în 2013 – Interviu

"Domeniul concurenţei a fost cel care a avut cea mai spectaculoasă evoluţie în 2013, însă la o privire mai atentă acest lucru nu trebuie să surprindă: anchetele sectoriale, analizele unor posibile înţelegeri anticoncurenţiale pe orizontală, anchetarea unor posibile abuzuri de poziţie dominantă sau analiza unor operaţiuni de concentrare economică nenotificate corespunzător şi anchete sectoriale declanşate de Consiliul Concurenţei, precum şi notificările obligatorii la Consiliul Concurenţie în cazul unor fuziuni şi achiziţii au crescut cererea de consultanţă juridică de specialitate în acest domeniu", a spus într-un interviu acordat pentru Economica.net Gheorghe Boştină, avocat coordonator al casei de avocatură Boştină şi Asociaţii.
Cristina Şomănescu - mar, 26 nov. 2013, 22:00
Gheorghe Boştină: Domeniul concurenţei a fost cel care a avut cea mai spectaculoasă evoluţie în 2013 - Interviu

Cum estimaţi că veţi încheia 2013?

Gheorghe Boştină: Suntem optimişti că vom încheia anul 2013 cu rezultate foarte bune. Este puţin probabil să atingem cifra-record de acum doi ani, când am avut încasări de peste 30 de milione de euro, însă cu siguranţă vom avea o creştere semnificativă faţă de anul trecut, când am reuşit încasări de aproape 16 milioane de euro.

Ce arii de practică au generat cele mai mari venituri în primele 10 luni din acest an?

Gheorghe Boştină: Ca şi în anii trecuţi, aria de practică „litigii şi executări silite” are cea mai mare pondere în structura veniturilor realizate până acum în 2013, cu un procent de aproximativ 30%, urmată de aria de practică „bancar-financiar-piaţă de capital” cu aproximativ 22% şi „concurenţă” cu 14%, imediat „sub podium” clasându-se ariile de practică „fiscal” şi „infrastructură”.

Care estimaţi că vor fi cele mai profitabile arii de practică ale casei de avocatură Boştină & Asociaţii în 2014?

Gheorghe Boştină: Este puţin probabil ca până la sfârşitul anului clasamentul (n. red. prezentat mai sus) să sufere modificări substanţiale şi datele nu sunt surpinzatoare: litigiile au constituit din totdeauna aria care ne-a adus cele mai mari venituri, ca, de altfel, şi majorităţii caselor de avocatură din România.
În ciuda faptului că băncile „nu au reluat creditarea” (o obsesie a presei economice din ultimii ani) acest domeniu a fost extrem de dinamic şi în 2012 şi în 2013: s-au acordat şi credite – e adevărat, mai puţine şi în condiţii mai restrictive – s-au făcut restructurări de credite, s-au negociat reeşalonări, s-au recuperat creanţe.
Aria de practică a „concurenţei” a fost, am putea spune, surpriza plăcută a anului.

Ce arie de practică a evoluat spectaculos în primele 10 luni ale acestui an?

Gheorghe Boştină: Domeniul concurenţei a fost cel care a avut cea mai spectaculoasă evoluţie în 2013, însă la o privire mai atentă acest lucru nu trebuie să surprindă: anchetele sectoriale, analizele unor posibile înţelegeri anticoncurenţiale pe orizontală, anchetarea unor posibile abuzuri de poziţie dominantă sau analiza unor operaţiuni de concentrare economică nenotificate corespunzător şi anchete sectoriale declanşate de Consiliul Concurenţei (CC), precum şi notificările obligatorii la CC în cazul unor fuziuni şi achiziţii au crescut cererea de consultanţă juridică de specialitate în acest domeniu.

Care este media profitului pe partener la Boştină & Asociaţii?

Gheorghe Boştină: Profitul pe partener (PPP) este un indicator care, în ciuda încercărilor de a fi „naturalizat” în piaţa avocaturii din România, nu a reuşit să prindă datorită particularităţilor locale. Strict financiar-contabil el poate fi calculat în câteva moduri însă, funcţie de parametrii luaţi în calcul, rezultatele pot fi substanţial diferite şi nu îl folosim decât punctual, în analize interne.

Cum vedeţi piaţa avocaţială de business din România în 2014?

Gheorghe Boştină: Structural vorbind, piaţa avocaturii din România nu este încă o piaţă matură, care să fi depăşit faza „manufacturieră”,  adică este fărâmiţată, cu un număr mare de cabinete individuale sau societăţi cu 3-4 avocaţi şi numai câteva case mari de avocatură, cu peste 100 de avocaţi şi consultanţi; polarizată: în care circa 15% dintre avocaţi activează în case mari de avocatură care realizează 85% din venituri, şi sunt puţine semne că acest lucru să se schimbe.

De asemenea, este o piaţă de mici dimensiuni, care generează venituri totale, conform informaţiilor vehiculate de media locală, de aproape 10 ori mai mici decât venitul celei mai mari firme de avocatură din Statele Unite – cea mai mare, dar una singură.

De asemenea, se poate spune că piaţa avocaturii urmăreşte îndeaproape dinamica generală a economiei româneşti, cei aproape 5 ani de criză economică forţând avocaţii de business să se adapteze cerinţelor venite din partea clienţilor. Astfel, dacă acum 5 -7 ani „privatizările”, „fuziunile şi achiziţiile”, „piaţa de capital”, „domeniul financiar-bancar”, „domeniul imobiliarelor” erau „vedetele” pieţei avocaturii, acum „litigiile financiare”, „insolvenţa şi restructurările”, „recuperările de creanţe” şi „executările silite” sunt cele care ocupă cel mai mult timp avocaţilor. În plus, unele case de avocatură de business şi-au corporatizat departamentele lor consultanţă fiscală şi, prin cooptarea unor experţi fiscali, contabili şi de audit au început să ofere clienţilor servicii integrate, intrând, în acest fel, pe o piaţă nouă.

Pe de altă parte, trebuie spus că în ultimii 20 de ani expertiza avocaţilor de business din România a crescut enorm şi în prezent ei sunt în măsură să ofere cu succes consultanţă pentru toate domeniile de activitate şi în toate etapele unui ciclu economic – criză; creştere economică; boom sectorial; criză; creştere economică.

În altă ordine de idei, în medie, în cât timp de la absolvirea facultăţii de Drept tinerii absolvenţi intră în liga mare a avocaturii de business?

Gheorghe Boştină: Surprinzător, studenţii care vor să intre în liga mare a avocaturii de business o fac încă din facultate, căutând cu asiduitate şi tenacitate stagii de practică în casele mari de avocatură pentru a putea obţine un dram de experinţă şi de a capta atenţia celor care se ocupă de recrutare acolo. Concurenţa foarte mare, procedurile de selecţie foarte riguroase fac că doar câţiva zeci de norocoşi din miile de studenţi la Drept să ajungă să facă stagii de practică la firme din „top 20” din România. Marile case de avocatură au programe speciale de stagiatură pentru tinerii absolvenţi care vor să se dedice avocaturii de business unde selecţia este foarte atentă.
Programul nostru – „Bursele Boştină” –  oferă celor patru câştigători, dincolo de răsplata materială, şi posibilitatea de a urma stagii de practică la noi, o primă ocazie de a lua contactul cu avocatura de business. Primii ani sunt fundamentali pentru o carieră de succes în avocatură şi ei trebuie împărţiţi cu înţelepciune între dobândirea rapidă a experienţei şi studii aprofundate pe domeniul ales.

Şi, la finalul interviului, vă rog să ne spuneţi ce profil tehnic şi de personalitate trebuie să aibă studentul la Drept care vrea să intre în liga mare a avocaturii de business din România, la scurt timp de la absolvirea facultăţii?

Gheorghe Boştină: În ceea ce ne priveşte, căutam tineri care, dincolo de cunoştinţele strict juridice,  înţeleg proiecte economice complexe, care au cunoştinţe financiare (chiar dacă elementare) şi care au viziunea „business”-ului pe care trebuie să-l transpună în termenii unui contract şi – strict în acest moment  – căutam avocaţi care pot aduce un plus de expertiză în zonele de practică în care simţim că ar fi nevoie.

Piaţa forţei de muncă în domeniul nostru s-a „răcit” sensibil în anii de criză. Se observă o reducere a pretenţiilor salariale – şi în genere a pretenţiilor „materiale” ale tinerilor absolvenţi de Drept care intră acum pe piaţa  muncii. Tinerii absolvenţi de Drept  sunt – de fapt – „o potenţialitate” pentru care angajatorii – mă refer aici la marile case de avocatură – investesc: onorariu şi alte beneficii materiale, dar şi sute de ore petrecute de avocaţii seniori pentru a-i aduce pe tineri la nivelul de expertiză cerut de clienţi, cursuri de pregătire profesională, training-uri adiacente.
Cel puţin pentru primii doi ani – cât îi trebuie unui absolvent să treacă de la stadiul de stagiar la cel de avocat definitiv, membru al unui barou – onorariul este, practic, o investiţie… Şi, ca orice investiţie, nu e lipsită de riscuri, deoarece ca tânărul poate să confirme sau nu, poate să crească profesional sau nu…sau poate pleca – pur şi simplu – în altă parte.

Citeşte şi: Boştină şi Asociaţii a încasat 9,8 mil. euro din avocatură, în primul semestru din 2013

Te-ar mai putea interesa și
Germania – Preşedintele Frank-Walter Steinmeier promite continuitate în politica externă a Berlinului
Germania – Preşedintele Frank-Walter Steinmeier promite continuitate în politica externă a Berlinului
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a promis comunităţii internaţionale continuitate în politica externă a Berlinului, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate......
Peste 1,5 milioane de mașini electrice, înmatriculate în UE în 2023
Peste 1,5 milioane de mașini electrice, înmatriculate în UE în 2023
În 2023, 1.548.417 de autoturisme noi cu emisii zero au fost înmatriculate în UE. Aceasta corespunde unei cote de 14,5% ...
Danone a recrutat-o pe Delia Corniciuc de la PepsiCo Polonia pentru o poziție regională. Este noul Director de Marketing pentru regiunea Europa Centrală și de Est.
Danone a recrutat-o pe Delia Corniciuc de la PepsiCo Polonia pentru o poziție regională. Este noul Director de Marketing ...
Din această lună, Delia Corniciuc va coordona operațiunile de marketing ale Danone pentru categoriile de lactate proaspete ...
Atac masiv rus în Ucraina cu rachete de croazieră, ca răspuns la atacul de ieri al ucrainienilor
Atac masiv rus în Ucraina cu rachete de croazieră, ca răspuns la atacul de ieri al ucrainienilor
Autoritățile ucrainene au emis miercuri o alertă aeriană la nivel național, din cauza rachetelor de croazieră ce amenință ...