„Ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea fie de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate care va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială, iar la persoanele care au un răspuns imun normal persoanele imunocompetente vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel la după minim şase luni, aşa cum se recomandă în momentul de faţă acea doză booster care a fost demarată din data de 28 septembrie”, a spus medicul militar.
Potrivit acestuia, doza suplimentară în cadrul schemei iniţiale care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut se administrează la 28 de zile atât pentru vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi pentru vaccinul de la compania Moderna.
„În momentul de faţă noi am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă. Mâine vom avea o întâlnire în cadrul grupurilor de lucru CNCAV unde vom definitiva aceste categorii de pacienţi care pot să beneficieze de trei doze de vaccin atât de la compania BioNTech Pfizer, cât şi de la Moderna. Se va face o informare a ANMDM şi ulterior vor fi informaţi profesioniştii din domeniul sănătăţii tocmai pentru a cunoaşte care vor fi indicaţiile pentru trei doze de vaccin de la prima schemă, aşa încât persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze în cadrul primei scheme de vaccinare vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient, fie medicul care supraveghează o anumită afecţiune oncologică. Pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze”, a arătat Gheorghiţă.
El a precizat că vor fi updatate pentru a permite introducerea unei scheme de vaccinare cu trei doze atât Registrul electronic naţional al vaccinării, cât şi platforma de programare.
Acoperirea vaccinală din populaţia eligibilă de peste 12 ani în Bucureşti este de 52,77%, a declarat Gheorghiță.
„Acoperirea vaccinală la nivelul Municipiului Bucureşti şi judeţelor. În Bucureşti în momentul de faţă acoperirea vaccinală din populaţia eligibilă de peste 12 ani este de 52,77%, urmat de Cluj cu 47,85% şi Sibiu – 40,96%. Alte 17 judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 30 şi 39,9% şi 22 de judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 20 şi 30%. Centre de vaccinare la acest moment sunt 655 cu 895 de fluxuri”, a spus medicul militar.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă, ca urmare a cererii în creştere pentru vaccinare şi a adresabilităţii crescute, 88 din cele 246 de centre de vaccinare care aveau activitatea suspendată temporar şi-au reluat activitatea, ceea ce înseamnă că 35,7% din centrele care au avut activitatea suspendată şi-au reluat programul de lucru.
„De asemenea, centrele care au avut programul de lucru redus – 70% dintre ele au revenit la programul normal de 12 ore. Centrele de vaccinare care au avut fluxurile reduse, adică numărul de cabinete reduse aproape 48% dintre ele au revenit la starea iniţială şi-au crescut capacitatea de vaccinare”, a afirmat preşedintele CNCAV.
El a afirmat că în cabinetele medicilor de familie au fost imunizate 449.915 de persoane, majoritatea în mediul rural.
„În ceea ce priveşte vaccinarea în cabinetele de medicină de familie, până la acest moment aproximativ 2.893 de cabinete de medicină de familie înregistrează activităţi de vaccinare şi s-au administrat doze care reprezintă vaccinarea a 449.915 persoane majoritatea în medicul rural, 53%. Sunt 153 de spitale publice în care au fost vaccinaţi 9.525 de pacienţi şi 27 spitale private cu 2.326 pacienţi”, a mai susţinut reprezentantul CNCAV.