Gheţea: Creditarea populaţiei prezintă riscuri mari. Cei care apelează acum au situaţii disperate

Creditarea populaţiei prezintă riscuri înalte în acest moment, întrucât cererea de finanţare vine din partea populaţiei care a ajuns în situaţii disperate, a declarat preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, care a precizat că instituţia pe care o conduce se va concentra pe creditarea companiilor.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 08:00
Gheţea: Creditarea populaţiei prezintă riscuri mari. Cei care apelează acum au situaţii disperate

„Considerăm că în acest moment creditarea persoanelor fizice prezintă riscuri destul de mari pentru că există încă o instabilitate în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă de mâine. Cei care apelează acum, majoritatea sunt cei care au ajuns la situaţii disperate. (…) Ca bancă a statului trebuie să ne uităm şi la ce vrea acţionarul. Statul a venit cu diverse proiecte”, a spus Gheţea.

Preşedintele CEC a arătat că strategia băncii este concentrarea pe persoane juridice, în special întreprinderi mici şi mijlocii, agricultură şi administraţii publice locale.

Pe de altă parte, Gheţea nu crede că în perioada următoare se va vedea o schimbare dramatică a ponderii creditelor în valută în segmentul de companii, finanţările în euro fiind preferate de aceşti clienţi.

Preşedintele CEC se aşteaptă ca în cazul populaţiei să se observe o schimbare în timp a ponderii creditelor în lei în defavoarea creditelor în valută, la acest comportament fiind determinante şi noile reglementări BNR, care restricţionează împrumuturile pentru populaţie în valută, în special cele de consum.

Gheţea spune că strategia actuala a băncii nu mai presupune o creştere la fel de incisivă ca în ultimii ani, „pentru că o creştere costă”.

El a adăugat că recenta majorare de capital este bnenefică pentru bancă, dar ar fi preferat bani noi care să intre în capital, argumentând că profitul se află oricum în bilanţul băncii.

Oficialul CEC spune că banca a fost mereu atentă la ce portofolii au fost scoase la vânzare pe piaţă, dar fără o atitudine agresivă.

„Sigur este un proces de negociere. De fiecare dată când au fost pe piaţă portofolii am cochetat cel puţin cu ideea dacă sunt lucruri interesante. Nu ne-am interesat foarte intens pentru a prelua portofolii de persoane fizice. Avem un portofoliu important, ştim că se gestionează greu”, a mai spus Gheţea.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...