„Nu pot da niciun fel de informaţii despre o operaţiune făcută de un client al băncii, nu mă lasă articolul 111 din legea bancară”, a declarat Radu Gheţea, la Sinaia, în cadrul seminarului Eu Cofile organizat de BNR şi Alpha Bank. Acestuia i s-au solicitat comentarii cu privire la creditul de peste 1 milion de euro acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu.
„L-am analizat şi eu, consider că nu s-au încălcat nici legile, nici regulamentele BNR, şi cu atât mai puţin normele interne”, a declarat Gheţea, referindu-se la creditul „despre care se tot vorbeşte”.
Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din BNR, declara ieri că Ministerul de Finanţe a solicitat băncii centrale să facă un control la CEC pentru a lămuri problema creditului acordat Ioanei Băsescu.
Gheţea spune că „o comisie de la BNR ca va veni să vadă ce trebuie să vadă” şi apoi „se va produce şi ancheta de la Parlament”.
Senatul a înfiinţat o comisie specială pentru a stabili în ce condiţii a fost acordată această finanţare.
Ioana Băsescu a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
Creditele de aceste dimensiuni acordate pe persoană fizică sunt mai rare pe la noi. De altfel, din oferta CEC Bank rezultă că plafonul maxim pentru un astfel de credit ipotecar/imobiliar pentru achiziţia de terenuri este de 2,8 milioane de lei, mai mic decât cel al creditului acordat fiicei preşedintelui.
Ministerul de Finanţe este acţionarul majoritar al CEC Bank.