Gheţea, despre legea dării în plată: Sper să nu se ajungă la promulgarea acestei legi

Economica.net
03 12. 2015
credit_score_needed_to_buy_a_house_97346900

‘Sper să nu se ajungă la promulgarea acestei legi. Avem nişte antecedente, apropo de legi care au fost promovate până la un anumit moment. Cel mai elocvent exemplu este OUG 50, care este o ordonanţă foarte corectă, bună, numai că în forma ei iniţială se spunea că se aplică retroactiv, ceea ce până la urmă nu s-a întâmplat. Această lege a dării în plată, dacă cineva va avea răbdarea şi îşi ia şi responsabilitatea… ea se poate aplica cu câteva amendamente, foarte importante. Primul amendament este să nu se aplice retroactiv pentru ca legea să fie constituţională. Dacă se doreşte să aibă o componentă socială, trebuie specificat clar că o astfel de dare în plată se face în anumite condiţii, dacă cel în cauză este într-adevăr în imposibilitate de plată. Legea nu trebuie să lase invitaţie, cum lasă acum invitaţie, pentru cine vrea să îşi schimbe casa. Trebuie să clarifice acel proces de transfer (al bunului n.r.) Când iei activele trebuie să te gândeşti şi la pasive. A luat banca casa, dar are datorii casa? Are chiriaşi? Sunt plătite impozitele, taxele? Este în stare bună?’, a spus Gheţea, care este şi preşedinte al CEC Bank.

Acesta a subliniat că nu sunt singurele amendamente care ar trebui aduse, ci doar cele mai importante. Gheţea a mai spus că prin aplicarea legii în forma actuală ‘se pot produce prejudicii majore sistemului bancar’.

Preşedintele CEC Bank a adăugat că programul Prima Casă ‘este pus în pericol’ dacă această lege va fi implementată. ‘Toată lumea vrea să continue acest program. N-ar fi păcat să oprim Prima Casă din cauza acestei legi?’, a adăugat Gheţea.

Reprezentanţi ai sistemului bancar au subliniat că băncile ‘lucrează cu banii altora’. ‘Când un client vine şi spune: Dă-mi depozitul, îi spun: Nu mai am banii, îţi dau o bucată de teren într-o comună…’, a concluzionat Gheţea.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 25 noiembrie cu 233 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.