„Pentru că noi nu avem în spate o instituţie străină, noi nu am putut face ce au făcut acestea în mod corect, în mod legal, profesionist, anume să vândă o parte din credite la o societate din grup, care nu s-a aflat în Romania. Nu am renunţat la ideea să curăţăm bilanţul de acele credite care pun o dificultate în plus la alcătuirea bilanţului. Nu putem face aşa ceva, pentru că în Ordonanţa în care se vorbeşte de modul în care sunt evidenţiate creditele în evidenţele contabile, cineva a pus o virgulă în ordonanţă şi a spus, cu excepţia societăţilor comerciale din cadrul grupului.
Deci, noi dacă vindem la o altă societate, unui aşa numit SPV (Special Purpose Vehicle), din prima zi acel SPV ar înregistra o pierdere imensă şi care atunci când aş prezenta rezultatele s-ar consolida cu noi, şi înseamnă că n-am făcut nimic. Încercăm de mai mult timp, şi nu am renunţat la ideea să convingem autorităţile, să convingem Fondul Monetar Internaţional, de necesitatea ca această excludere a societăţilor care fac parte dintr-un grup să nu mai existe în Ordonanţă şi să putem face şi noi vânzări către societăţi din grup. Datele anunţate oficial de Banca Naţională arată că au fost vândute din sistemul bancar românesc creanţe totalizând 11,4 miliarde lei.
Adică 11,4 miliarde lei au fost scoşi din sistem. Noi nu am renunţat la ideea să găsim o soluţie să facem ce se întâmplă în toată lumea, adică să scăpăm de acele credite care pun o greutate în plus atunci când e vorba de determinarea indicatorilor de performanţă ai unei bănci”, a spus Gheţea.
SPV este o societate înfiinţată pentru a realiza un scop unic al unei societăţi cu probleme. Bunurile din patrimoniul şi din fondul de rulment ale companiei cu probleme sunt transferate unei societăţi fondate special în acest scop – SPV.
Gheţea a prezentat rezultatele CEC Bank din 2012, care arată un profit brut de 33,5 milioane lei la 31 decembrie 2012, faţă de un rezultat brut de 78,1 milioane lei în 2011.
Acesta a spus că gradul de provizionare al CEC Bank este 12,7 la sută, în comparaţie cu 13,9 la sută pe sistem bancar.
„Am restructurat credite. Este un coşmar al creditelor neperformante pentru toată lumea. La noi nu este mai mare coşmarul decât la nivelul întregii industrii. 18,5 la sută din creditele în sold erau credite restructurate, la sfârşitul anului 2012, din total portofoliu, din care 10,6 la sută erau credite aferente persoanelor fizice.
CEC Bank a restructurat 4.976 de credite în valoare de 464 milioane lei, la persoane fizice, şi 1.414 credite pentru persoane juridice, în valoare de 1,739 miliarde lei.”Expunerea noastră pe Oltchim este de 9 la sută, raportat la total sistem bancar”, a precizat preşedintele CEC Bank.
La 31 decembrie 2012, CEC Bank avea 6.548 de angajaţi şi 1.128 de unităţi.