Gheţea: Va creşte creditarea, băncile vor reduce dobânzile. Sunt prea multe semnale în această direcţie

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, crede că băncile vor reduce dobânzile la creditele în lei în perioada următoare, în urma semnalelor venite din partea BNR şi din piaţă. Asta ar urma să ducă şi la o creştere a creditării.
Mihai Banita - joi, 16 ian. 2014, 13:05
Gheţea: Va creşte creditarea, băncile vor reduce dobânzile. Sunt prea multe semnale în această direcţie

Gheţea spune că CEC Bank va reduce dobânzile interne la lei de săptămâna viitoare – cele care nu nu variază în funcţie de Robor -, relevante pentru creditele acordate companiilor.

„Reducem dobânda de bază cu care operăm în prezent de săptămâna viitoare. Prime rate scade cu 0,9 puncte procentuale. Am ajuns la 6,35% pentru creditele acordate pentru fonduri europene şi la 6,85 pentru cele acordate pentru alte activităţi”, a declarat preşedintele CEC Bank.

Acesta se aşteaptă ca toate băncile care calculează dobânzile curente la creditele în lei în funcţie de dobânzile interne.

La toate băncile care mai lucrează cu Prime rate se va întâmpla (reducerea ratelor, n.a.), au fost prea multe semnale de la BNR şi din piaţă, în general, ca să nu se alinieze toată lumea la dobânzi cât mai joase. Este un semn că vom asista la o creştere a creditării”, spune Gheţea.

Însă, precizează acesta, scăderea dobânzilor nu este singura condiţie pentru revigorearea creditării, din moment ce nu va face ca mai multă lume să se califice la credit, însă va oferi celor care o fac accesul la sume mai mari şi la costuri mai reduse

„Totuşi, nu trebuie să ne bazăm numai pe acest lucru, dobânzile mai mici nu înseamnă acces la creditare. Înseamnă că mai mulţi vor avea acces la sume mai importante, că vor putea rambursa mai uşor, dar asta nu înseamnă că se califică toată lumea şi că va creşte automat spectaculos şi creditarea”, spune preşedintele CEC Bank.

Banca Naţională a României a decis, în urmă cu o săptămână, reducerea dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an şi reducerea rezervelor minime obligatorii la lei şi valută de la 15% la 12% la lei şi de la 20% la 18% la euro. Reducerea RMO va elibera lichiditatăţi de 4 miliarde de lei, respectiv 500 de milioane de euro.

Băncile s-au arătat prudente în a acorda credite în ultimii ani, pe măsură ce rata creditelor neperformante a crescut constant, ajungând la un nivel record în de 22% la sfârşitul anului trecut. Poziţia băncilor a fost, în general, aceea că nu pot acorda credite din moment ce nu există cerere solvabilă în piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...