Ghid ANSVSA pentru manipularea cumpărăturilor: Covid-19 nu se ia din alimente sau de pe ambalajele acestora
Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, acestea au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica, se menționează în ghidurile privind siguranța alimentelor adresate operatorilor din domeniul alimentar, publicate de Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, în contextul evoluției COVID-19. Ghidurile au fost traduse și se află pe site-ul ANSVSA.
„Deși, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARSCoV-2) poate persista timp de pâna la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul și materialele plastice în condiții experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat și de temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiții de mediu și temperatură, transmit infecția. Cu toate acestea, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la posibilitatea transmiterii virusului prezent pe suprafața pielii la sistemul respirator (de exemplu, prin atingerea feței), persoanele care manipulează ambalaje, inclusiv consumatorii, ar trebui să respecte îndrumările autorităților de sănătate publică în ceea ce privește bunele practici de igienă, inclusiv spălarea regulată și eficientă a mâinilor, se arată în cele două ghiduri.
De asemenea, potrivit sursei citate, cercetări recente au arătat că virusul poate rămâne viabil timp de până la 72 de ore pe plastic și oțel inoxidabil, până la 4 ore pe cupru, și până la 24 de ore pe carton. Aceste cercetări au fost realizate în condiții de laborator (umiditate și temperatură relativă controlate) și trebuie interpretate cu prudență într-un mediu de viaţă real.
Ce trebuie să facă oamenii acasă cu alimentele cumpărate
În timp ce producătorii de alimente și retailerii alimentari au propriile reguli interne pe care trebuie să le respecte, consumatorii trebuie să ia măsuri de prevenție și în propria casă. Astfel, în primul rând, trebuie să arunce ambalajele externe înainte de a depozit alimentele, având grijă să păstreze datele referitoare la termenele de expirare. De asemenea, alimentele crude nu trebuie să intre în contact cu cele gătite. Fructele și legumele trebuie spălate cu apă curată, mai ales în cazul în care acestea nu vor fi fierte. COVID-19 nu va supraviețui la gătit.
„Evitați contaminarea prin intermediul ustensilelor de bucătărie (cuțite, farfurii, etc.) prin spălarea acestora cu detergent între utilizarea lor pentru diferite produse alimentare și/sau ingrediente. Respectați instrucțiunile de gătit (timp, temperatură) pentru alimentele destinate pentru a fi consumate gătite. Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun înainte de a începe să pregătiți sau să gătiți alimentele/mâncarea, precum și după ce ați preparat alimentele/mâncarea. Suprafețele frigiderului și ale bucătăriei trebuie curățate periodic, cu o frecvență crescută”, se mai arată în ghid.