Ghid de angajare pentru absolvenţii de Finanţe – Contabilitate; profilurile căutate de angajatori

Consultanţii Manpower au vorbit într-un interviu acordat pentru Economica.net despre profilurile absolvenţilor de Finanţe - Contabilitate căutate acum de angajatori, ne-au spus ce aşteptări au multinaţionalele şi firmele mici de la candidaţii cu formaţie financiar-contabilă şi care sunt poziţiile pentru care se fac angajări.
Cristina Şomănescu - Dum, 03 aug. 2014, 21:02
Ghid de angajare pentru absolvenţii de Finanţe - Contabilitate; profilurile căutate de angajatori

Ce profiluri de candidaţi cu formaţie universitară financiar-contabilă caută acum angajatorii

Firmele dispuse să angajeze un proaspăt absolvent nu fac rabat de la cunoștințele temeinice în domeniul financiar-contabil, de la utilizarea avansată a computerului și de la fluența într-o limbă străină de circulație internațională, de obicei engleza, a spus pentru ECONOMICA.NET Aurora Tudorache, consultant în cadrul agenției Manpower Brașov.

Recrutorul ne-a explicat că debutanților le lipsește adesea răbdarea profesională de a învăța mai mult și de a-și sedimenta cunoștințele în timp. „Ei își doresc să acceadă ierarhic înainte să devină stăpâni pe meseria lor, iar așteptările lor privind parcursul ierarhic sunt deformate, necalibrate corespunzător cu vârsta, potențialul și expertiza limitată pe care le au”, a mai spus pentru Economica.net Aurora Tudorache.

„La acest nivel de debutant, principalul obstacol în recrutare identificat de angajatori ține mai degrabă de motivația candidaților, de lipsa pasiunii cu care vorbesc despre domeniul în care s-au specializat, precum și de faptul ca nu suplinesc absența experienței în muncă cu proiecte personale și/sau academice de valoare (practica la vreo firma de profil sau participări la diferite sesiuni de comunicare/conferințe sau chiar autodidacticism/ parcurgerea unor tutoriale de unii singuri etc.)”, a adăugat Aurora Tudorache.

În acest moment, absolvenţii de specializărilor de Finanţe-Contabilitate au şanse mari să se angajeze în posturi precum cel de funcționar economic, în departamente de plăți sau de suport clienți, ne-au spus recrutorii Manpower.

Ce profiluri caută firmele antreprenoriale şi multinaţionalele

Firmele mici şi medii caută candidaţi „generalişti” care ştiu contabilitate, facturare şi controlling, în timp ce companiile mari și multinaţionalele caută cu predilecţie candidaţi cu expertiză solidă într-o singură arie contabilă.

„Companiile mici şi medii care lucrează de obicei în sistemul contabil românesc nu au drept criterii eliminatorii limbile străine sau raportările internaţionale. În schimb, ele doresc candidaţi care să aibă cunoştinţe solide în domeniul financiar contabil, iar dacă nu pot oferi salarii competitive pentru acest tip de candidaţi, optează să îşi formeze intern proprii specialişti”, a spus pentru Economica.net George Păunescu, managerul agenției Manpower Craiova.

Firmele mici nu pot să ofere candidaților talentați nicio evoluție ierarhică pe termen lung și, în general, nici o evoluție profesională semnificativă în privinţa cantităţii şi calităţii cunoştinţelor acumulate, spun pentru Economica.net recrutorii Manpower.

Pe piaţă sunt destui candidaţi cu expertiză (n. red. cunoştinţe şi experienţă) în domeniile financiar-contabil, dar nu sunt atractivi pentru multinaţionale, pentru că nu au mai lucrat în astfel de companii şi nici nu vorbesc fluent limba engleză, au precizat recrutorii Manpower.

„În acest domeniu există candidați foarte bine pregătiţi, cu experienţă solidă şi bune abilităţi de comunicare, înţelegere şi organizare. Dificultățile (n. red. angajatorilor în a găsi candidaţii potriviţi pentru posturile ofertate) apar deoarece pregătirea şi experienţa candidaţilor nu este neapărat în companii multinaționale, ceea ce poate duce la probleme de adaptare legate de proceduri sau metode de lucru. De asemenea, o parte din candidații cu pregătire și experiență solidă au alte lacune precum fluenţa în limba engleză sau necunoaşterea programelor de tip ERP„, a spus pentru ECONOMICA.NET Raluca Grigore, consultant în cadrul agenției Manpower Ploiești.

Posturile vacante pentru care se fac cele mai multe recrutări sunt cele de referent financiar, contabil junior, pentru care angajatorii caută candidaţi cu minimum doi ani experiență, cele de financial controller, pentru care caută oameni cu 3-5 ani experiență, și cele de coordonator sau manager financiar care implică minimum 5 ani experienţă, ne-au spus recrutorii Manpower.

Pentru posturile cu un nivel de senioritate ridicat sau atribuții de conducere, exigenţele angajatorilor includ autorizația CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) și cunoașterea unui sistem ERP (cel mai frecvent întâlnit fiind sistemul SAP), au adăugat ei.
Dacă este vorba despre o companie străină sau multinațională, candidații care vor să promoveze trebuie să cunoască Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) și alte standarde precum U.S. GAAP, CAPEX etc.
Certificările CIMA, CFA, sau ACCA sunt un avantaj solid pentru candidații care urmăresc posturi de nivel superior, cu mai multă responsabilitate și o remunerație mai mare, ne-a spus Anca Velcescu, consultant în cadrul Manpower Professional.
Pe piaţă sunt destul de puțini candidaţi specializaţi la nivelul solicitat de multinaţionale, ne-au atras atenţia recrutorii Manpower.

Indiferent de nivelul profesional şi de mărimea companiei angajatoare, sunt avantajate persoanele organizate, care respectă termenele-limită impuse și care nu se abat de la respectarea procedurilor. Angajatorii valorizează abilitățile de relaționare și integrare care facilitează munca în echipă, precum și capacitatea de a gestiona cu succes diverse situații neașteptate, au conchis recrutorii Manpower.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...