Ghid IMM Invest: Chiar dacă banca spune DA, mai aştepţi 5 zile până la aprobarea garantării creditului de către FNGCIMM şi accesarea banilor

06 05. 2020
bani__euro__bancnote_84798100_74525300

Deja primul credit garantat de stat derulat prin platforma IMM Invest a fost acordat unei firme din Prahova decisă să producă echipamente sanitare cu banii astfel obţinuţi. Odată cu apariţia ştirii, mai mulți proprietari de IMM au contactat ECONOMICA.NET ca să semnaleze faptul că deși dosarul de credit le-a fost acceptat de bancă, nu au putut semna niciun contract cu aceasta şi în consecinţă, nu pot accesa banii.

Este firesc ca ei să nu poată accesa banii din primul moment în care banca a spus că respectivul IMM se califică pentru împrumutul garantat de stat. Asta, deoarece ei mai au de aşteptat încă 5 zile din momentul în care banca le-a dat OK şi a retrimis spre confirmare dosarul clientului către Fondul de Garantare al Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). În cele 5 zile, direcţia de garanţii din FNGCIMM analizează dosarul clientului IMM, dacă toate cerinţele sunt conforme cu legea de funcţionare a IMM Invest şi apoi retrimite către bancă. După această etapă, clientul este chemat la bancă, semnează contractul de credit şi are acces la bani.

Practic, etapele obţinerii unui credit, sau două (de investiţii si/sau pentru capital de lucru), sunt următoarele: înscrierea solicitantului pe platforma IMM Invest, analiza dosarului depus pe platformă în timp de 3 zile lucrătoare de către FNGCIMM, transmiterea celor eligibile către bancă, analiza băncii care durează cam tot 5 zile (cel puţin atât a solicitat guvernul), retrimiterea dosarului la Fond pentru eliberarea garanţiei pe fiecare credit în parte, episod care ar trebui să dureze tot 5 zile, şi retransmiterea dosarului către bancă pentru semnarea contractului de credit şi eliberarea banilor. În total, epopeea obţinerii unui credit prin IMM Invest se ridică la maximum 14 zile lucrătoare.

Solicitanţii care au fost déjà declaraţi eligibili de bancă săptămâna trecuta sau aceasta, luni, marţi trebuie să ia în calcul că mai au de aşteptat cel puţin 5 zile până la intrarea banilor în cont. De altfel, Cristian Păun, Preşedintele FNGCIMM speră ca după ridicarea stării de urgenţă, mare parte dintre IMM-urile solicitante să aibă deja în cont banii de capital de lucru pentru refacerea lichidităţii pe termen scurt.

Totuşi trebuie să precizăm că, din cele 22 de bănci participante la sistem, doar 7-8 au anunţat oficial că au trimis convenţia semnată la Fondul de Garantare şi plafonul garantat pe care au voie să îl acceseze, chiar dacă toate băncile au primit convenţia de garantare pentru semnat. De asemenea, trebuie să subliniem că Banca Transilvania, cea care are de procesat cele mai multe dosare de creditare declarate eligibile de Fond -10.000 potrivit declaraţiilor băncii, abia s-a apucat de analiza dosarelor, deci timpul ar putea fi mai lung.

Din cele 53.190 de cereri introduse în aplicaţie de la demararea programului IMM INVEST ROMÂNIA, au fost analizate un număr de 47.896 cereri (reprezentând 90% din total cereri), formulate de un nr. de 37.089 IMM-uri înregistrate în aplicatia www.imminvest.ro, un numar de 20.139 de solicitari au fost transmise la bancă (43,56%), pentru un număr de aproximativ 26.000 de cereri au fost necesare clarificări, iar un număr de 49 de solicitări au fost respinse, motivul fiind că nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului. Un număr de 4.519 de cereri (8,7%) urmează să fie luate în analiză.

Reamintim că aplicaţia programului IMM INVEST ROMANIA va rămâne deschisă până la 31.12.2020, având un plafon alocat de 15 miliarde de lei.