Ghidul alegerilor din Statele Unite

Peste 200 de milioane de alegători americani sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele marţi, relatează AFP, care prezintă un ghid al principalelor puncte de interes ale zilei şi serii electorale.
Ion Dobreanu - lun, 05 nov. 2012, 12:26
Ghidul alegerilor din Statele Unite

DESCHIDEREA BIROURILOR DE VOT

Ţara se întinde pe patru fusuri orare de la est la vest, fără a mai număr Alaska şi Hawaii. Primele birouri de vot se vor deschide la ora locală 06.00 (13.00 ora României) în unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire). Pe coasta de vest, California începe să voteze la ora 15.00 GMT (17.00 ora României).

ÎNCHIDEREA BIROURILOR DE VOT

La ora locală 18.00 (01.00 ora României) se vor închide primele birouri de vot în unele state din est. Cea mai mare parte a statului Florida îşi închide urnele la ora locală 19.00 (02.00 ora României), iar majoritatea statelor din est închid secţiile de votare la ora locală 20.00 (03.00 ora României) sau 21.00 (04.00 ora Românie). Pe coasta de vest, birourile de vot se închid la ora 04.00 GMT (06.00 ora României).

SONDAJELE EFECTUATE LA IEŞIREA DE LA URNE

Începând cu ora 22.00 GMT (24.00 ora României), posturile de televiziune încep să difuzeze extrase din sondajele efectuate la ieşirea de la urne cu privire la priorităţile alegătorilor şi componenţa electoratului. Datele statistice, strânse de 25.000 de operatori repartizaţi în toate statele, le vor servi posturilor de televiziune să declare învingătorii în fiecare stat la închiderea urnelor în statul respectiv. Rezultatele parţiale ale numărării voturilor vor putea fi publicate în timp real de unele state, caz în care posturile de televiziune le vor afişa pe ecran, fără a trage însă concluzii cu privire la învingător.

STATELE-CHEIE

Unsprezece state, reprezentând în total 146 de mari electori, sunt indecise, potrivit mediei sondajelor calculate de RealClearPolitics.com. Un candidat trebuie să strângă 270 de mari electori pentru a fi ales preşedinte. Barack Obama a câştigat toate aceste 11 state în 2008, dar de atunci a pierdut din electorat. Campania sa consideră că doar opt state sunt indecise.

SCENARIUL OBAMA

Potrivit mediei ultimelor sondaje, avansul preşedintelui în exerciţiu este solid în 18 state, reprezentând în total 201 mari electori. Barack Obama trebuie să mai obţină, prin urmare, 69 de mari electori din cele 11 state-cheie, dar el dispune deja de un avans confortabil în Pennsylvania (20 de mari electori), Michigan (16) şi Wisconsin (10). Astfel, i-ar fi suficient să câştige, de exemplu, Ohio (18) şi Iowa (6) pentru a fi reales cu 271 de mari electori.

SCENARIUL ROMNEY

Pentru Mitt Romney, drumul către victorie est mai dificil. El tebuie să câştige majoritatea statelor-cheie, în timp ce preşedintele are nevoie doar de unele dintre ele. Potrivit ultimelor sondaje, Mitt Romney este sigur de victorie în 24 de state, reprezentând 191 de mari electori. Republicanului îi mai trebuie, prin urmare, 79 de mari electori din cele 11 state indecise, ceea ce îi face indispensabilă victoria în statele Ohio, Florida şi Virginia, care au în total 60 de mari electori.

CONGRES

Toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor şi 33 dintre cele 100 de locuri din Senat vor fi reînnoite marţi. Potrivit institutelor de sondaje, republicanii ar trebui să păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor. În Senat, democraţii îşi apără majoritatea de 53 de mandate, dar controlul va depinde de câteva curse strânse în state ca Massaschusetts (nord-est), Virginia (est), Indiana (nord) şi Missouri (centru).

BULETIN SAU APARAT

Fiecare stat şi fiecare comitat îşi defineşte propriile metode de vot. Unii folosesc buletine, altele aparate electronice. Nu există nicio armonizare la nivelul ţării şi nici chiar în interiorul aceluiaşi stat, deoarece de organizarea votului sunt responsabile comitatele.

REGULILE PENTRU RENUMĂRARE

Şi în acest caz fiecare stat dispune de propriile legi pentru a declanşa renumărarea. La alegerile din 2000 la care au participat Al Gore şi George W. Bush, unele comitate din Florida au decis să renumere voturile, altele nu. Regulile pentru a accepta buletinele sosite cu întârziere variază, de asemenea, de la un comitat la altul. În caz de contestare, armatele de avocaţi din fiecare tabără sunt pregătite să depună recursuri în faţa tribunalelor în fiecare dintre jurisdicţiile vizate.

VOTUL ANTICIPAT

Peste 30 la sută dintre americani au votat înaintea zilei de marţi, prin corespondenţă sau în persoană în birourile vot deschise adeseori timp de mai multe săptămâni. Aceste voturi vor fi numărate marţi.

PROBLEMA OHIO

Ca şi în alte state, numeroşi locuitori din Ohio nu vor putea depune buletinele normal în urne din diverse motive (neprezentarea unei dovezi a identităţii sau înscrierea prealabilă pentru a vota anticipat în timp ce se prezintă fizic la biroul de vot). Ei vor folosi un buletin „provizoriu” care nu va fi numărat decât după 17 noiembrie, în caz de necesitate. Dacă numărătorile de marţi seara vor fi prea strânse în stat şi dacă alegerile vor depinde de Ohio, rezultaltele alegerilor prezidenţiale vor fi cunoscute abia în a doua jumătate a lui noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...