‘(…) anul acesta vom lansa Programul pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice şi hibrid, conform directivei europene. Astfel, această directivă instituie un cadru comun de măsuri destinate instalării infrastructurii pentru combustibili alternativi în Uniune cu scopul de a reduce la minimum dependenţa de petrol şi de a atenua impactul transporturilor asupra mediului şi stabileşte cerinţe minime privind crearea infrastructurii pentru combustibili alternativi, inclusiv punctele de reîncărcare destinate vehiculelor electrice. Specificaţiile tehnice referitoare la tipul de staţie de încărcare vor apărea în Ghidul de finanţare care ar trebui să fie gata până la sfârşitul lunii mai (…) La nivel naţional sunt 55 de prize electrice, dintre care 22 sunt amplasate în Bucureşti şi restul de 33 sunt amplasate în teritoriu. Vom elabora un ghid de finanţare pentru infrastructura electrică’, a menţionat Jakab.
Oficialul a subliniat, totodată, că, prin intermediul sesiunii din acest an a Programului ‘Rabla’, se urmăreşte casarea unui număr de 20.000 de autovehicule mai vechi de 8 ani, de la data primei înmatriculări.
‘Înnoirea parcului auto este un proiect strategic nu numai în România, ci şi la nivel european. Este gândit ca parte a unei viziuni comune din care face parte şi timbrul de mediu. Scopul acestuia este eliminarea din trafic a autovehiculelor vechi şi înlocuirea lor cu altele noi, mai puţin poluante. În acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat pentru derularea programului un buget de 145 milioane lei pentru casarea unui număr de aproximativ 20.000 autovehicule mai vechi de 8 ani de la data primei înmatriculări. Ghidul de finanţare a programului a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, timp de zece zile, şi în şedinţa de Guvern din 11 mai, ar trebui să fie aprobate două Memorandumuri, urmate de ordinele de ministru pe ghiduri, după care AFM emite dispoziţia şi, practic, se lansează ‘Rabla’. Completat cu programul ‘Rabla Plus’ şi reţeaua de staţii de reîncărcare, consider că, anul acesta, Programul ‘Rabla’ va contribui activ la reducerea poluării datorate emisiilor autovehiculelor şi, astfel, contribuim şi noi cu o părticică la trendul european transport zero-emisii’, a spus preşedintele AFM.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, declara, recent, că românii ar putea avea posibilitatea să achiziţioneze o maşină nouă prin Programul ‘Rabla’, începând de la jumătatea lunii mai.
În acest an, la fel ca şi în 2015, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, dar şi pentru automobilele hibrid, astfel încât cumpărătorii vor putea intra în posesia a maximum 9.000 de lei.
Pe de altă parte, în cazul programului ‘Rabla Plus’ va exista, pe de o parte, o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de altă parte de 20.000 de lei pentru o maşină 100% electrică.
Noutatea este că persoanele care vor să aplice la ‘Rabla Plus’ nu sunt obligate să caseze o maşină veche. Dacă, însă, cei care vor casa o maşină veche au în plan achiziţionarea unei maşini electrice, pot intra în posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro.
Ministrul Mediului a menţionat, totodată, că tot în cadrul programului ‘Rabla Plus’ va exista şi componenta de finanţare a infrastructurii electrice.
Potrivit statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), numărul autoturismelor hibride şi electrice vândute în România a consemnat, în primele trei luni din 2016, un salt de 113,6%, până la 126 de unităţi, faţă de acelaşi interval din anul precedent, când numărul acestora a fost de 59.
Astfel, în perioada ianuarie – martie din acest an, vânzările de autovehicule ecologice au reprezentat echivalentul a 0,6% din totalul autoturismelor noi comercializate la nivel naţional.
Numai la nivelul lunii martie 2016, au fost vândute 52 de maşini ecologice, în creştere evidentă (48,5%) faţă de luna anterioară, când s-au înregistrat 35 de unităţi comercializate.
Cea mai comercializată marcă auto ecologică a fost Toyota – cu 90 de unităţi (+181,3% faţă de T1 din 2015), urmată de Lexus (18 unităţi, +20%) şi Land Rover (6 unităţi, -14,3%).
Datele APIA relevă că, pe întreg anul 2015, numărul autovehiculelor electrice şi hibride noi vândute în România a fost de 495 de unităţi, mai mult decât dublu (110%) comparativ cu anul 2014, când au fost comercializate 236 de unităţi.